80 frammøtte med hjerte for Torstrand møtte opp på idéverksted for områdesatsingen - som etter planen vil bidra med 25 millioner kroner fordelt over fem år. Én av oppgavene var å identifisere tiltak som kan gjennomføres raskt og effektivt, så innbyggerne merker at noe er på gang.

– Skøytebane på Moa, men det forutsetter en kald vinter. Vi kan jo håpe, sier Terje (59).
– Masse fine lys i alle husene, på stolpene og overalt. Alle kan henge opp det de har og hjelpe hverandre, foreslår Monica (59).
Sammen med Alexandra (27), Hilde (56) og Berit (80) har de funnet seg et bord på Vadskjæret restaurant, der Områdesatsingen Torstrand gjennomførte idéverksted 19. november.
Nesten 50 lavthengende frukter
Én av oppgavene her var å diskutere innad i gruppene hva som kan være spennende - og realistisk - å teste ut allerede i vinter.

– Vi er opptatt av å komme i gang, få snøballen til å rulle for å bygge opp mer engasjement. Når man først skal ha folkemøter som dette, må man bevise at man klarer å levere. Det mest frustrerende som finnes er å bruke tid og krefter på å komme hit, og så kommer det ingenting i retur. Derfor har områdesatsningen satt av en sum med penger for å komme i gang, teste ut ting og gjennomføre små, raske og sikre seire ganske raskt. Så dere ikke må vente i evigheter på de store tingene, forklarte en representant fra Lokalt Byrå - som har vært engasjert av Områdesatsingen Torstrand i høst i forbindelse med innsiktsarbeidet.
Av nærmere 50 forslag på «lavthengende frukter», som kan være gjennomførbart i nær framtid, var det enkelte ting som utkrystalliserte seg. Deriblant ti forslag om badstue og ni om en midlertidig skøytebane. I tillegg var det flere innbyggere som etterlyste mer lys i gatene.

Hanne Jensen Moth er allerede i full gang med å sjekke muligheter.
– Vi har sortert innspillene, og jeg vet at det betyr mye å komme med raske tilbakemeldinger til alle som ønsker å bidra. Det er flere ting vi kan gå i gang med sammen med innbyggerne. Mer belysning er en av tingene som har kommet fram på medvirkningsverkstedet, og der jobbes det med saken, sier hun.
Samarbeid er nøkkelen
Jensen Moth var strålende fornøyd med oppmøtet på det første idéverkstedet på Vadskjæret, og betegnet det som en «knallstart» for områdesatsingen.
– For at områdesatsingen skal lykkes, er vi nødt til å ha med alle på laget. Dere som bor her er de absolutt viktigste. Noen av dere representerer lag og foreninger, noen representerer næringsliv og noen kommer «bare» som innbyggere. Men det er ikke «bare», men faktisk det aller viktigste.
Saken fortsetter under faktaboksen.
Innbyggernes forslag til "raske og sikre seire" på Torstrand
* Badstue langs moloen ved Karistranda evt prien ved Marius brygge
* Marin nyttehage/taredyrking på Karistrand/Marius brygge og soyabrygga
* Parsellhage i Glassverkparken
* Beachvolley på Furuholt mm
* GRATULERER! 1 bukett pr mnd/annenhver uke/uke til noen som fortjener en bursdagshilsen. Folk i gata får oppmerksomhet + på fb
* Is/skøytebane for barn
* Badstue på hjul på p-plass ytterst på Vadskjæret med bålpanne/grill
* Bruke kantina på Fram som fotballpub tirs, ons og lør
* Midlertidig skøytebane med servering og musikk - bod
* Fredagskaffe på Vadskjæret. Gå tur felles.
* Felles møteplass feks pub, fotball, quiz på Vadskjæret
* Trafikkmerking 30km Strandgata/Hospitalgata. Skøytebane
* Isbane på Fram. Møtelokaler til nærmiljøaktiviteter
* Julestemning på Torstrand: julegate med boder etterhverti parallelgate til Storgata: Buggesgate, Strandgata, Tordenskioldsgate. De tre gatene får julelys. Buggesgate julegate for salgsboder
* Møteplass for foreninger: en dag som denne der man presenterer seg. Infoskriv til alle som bor på Torstrand om hvilke lag/foreninger/aktiviteter som finnes. Kommunen og ØP må informere alle om at AKTIVITETSKALENDEREN finnes og kan benyttes.
* Flytende badstue i kanalen bak Superspeed. Kan bruke infrarød oppvarming
* Lysspeil i Moa i vinter
* Petanquebane (2x12m) på Fram + paviljong/kiosk så man kan sitte og drikke kaffe
* "Klubben" på Mesterfjellet skole: Frivillige foreninger har temakvelder, filmkvelder. Fagutdannede til stede sammen med kommunen Mesterfjellet skole, IF Fram, Frivilligsentralen
* Bruktbutikk på Fram, treningstøy og sko
* Snørydding ved p-plass kirkegården for gamle og bevegelseshemmede
* Julelys i gatene/husene. Alle henger opp minst en lyslenke/hjelpe hverandre/alle som har noe å avse
* Sjøbad og evt badstue Vadskjæret
* Isflate/skøytebane/skøytepark
* Badstue ved toalettene ved stranda. Badstue. Åpne toaletter på stranda og ha søppledunker satt ut
* Isskulptur i Moa. Arrangement 1 uke i vinter for barn og unge
*Lys ala Ekebergparken. Bruke lyskulene som var i Herregården. Rydde i kommunens gamle julepynt/lyslenker-resirkulering av julepynt/ilsjel og gruppe
* Badstue ved stranda
* Grillfest i lekeparken ved Tortrands torg eller i Moa
* Isbading og skøytebane. Badstue - isbading.
* Designe Torstrand T-shirt og lue-konkurranse med premie til vinnere. Inntekt: opprette et Torstrandsfond. Sandloppelue og t-skjorte. Isbading og badstue/Torstrand badekåpeforening. Badstue på stranden med enkel tilgang til vannet
* Skøytebane i skolegården på Mesterfjellet
* Cageball - innendørs fotballbinge og annen aktiivitet/aktivitetshus for ungdom - trekke inn foreldre. Behov for kontinuitet på penger når man skal få til varighet.
* Gatefotball (light)for de under 18år. Lønna arbeid. Henrik (brobyggeren)
* Involvere unge voksne i forskjellig innsiktsarbeid/arbeid gjennom "eksperimentering"/utvikle nye måter/lønna arbeid
* Stenge av en gate for å peke til transformasjon av byrom/"Gatefotballen ut i gata"
* Julegrantenning i Moa ved fotballbingen. Natteravner. Barnas turlag Larvik/Torstrand. Badstue. Skøytebane
* Kafe/møteplass/samlingspunkt for området med fokus på å engasjere det multikulturelle miljøet/håndverh, håndarbeid mm/Torstrand Miljøsenter
* Rekonstruere Strømmen Sjøbad ved Vadskjæret og kirkebukta med badstue og historisk kunnskap
* Dans for eldre der de kan se på eller være med. Danseband/trekkspill. Skiløype i Moa. Skøytebane/isbane, elementer ligger i kontainer. Stenge vei/gate
* Helgefri/bilfri helg på Torstrand. Skiløp i gata. Markedsdag kombinert med Moa-aktiviteter Evt 17.maihelga uten ski :)
– Vi trenger alle de gode stemmene, alle perspektivene, initiativene og engasjementet som dere har for nærmiljøet. Det er kun sammen vi kan lykkes med denne jobben. Områdesatsningen er en mulighet til å gjøre ting på mye måter. Det innebærer at vi skal samhandle på kryss og tvers mellom foreninger, kommune, næringsliv og innbyggere, sa hun innledningsvis.

Larvik i eksklusivt selskap
Larvik er én av 14 kommuner som er med i områdesatsingen, der hensikten er «å gjøre en ekstra innsats for tjenesteutvikling og bedre nærmiljøkvaliteter i levekårsutsatte områder».
Avtalen mellom Larvik kommune og staten ble signert på Furumoa 28. august i år. Den innebærer fem millioner kroner til områdesatsingen i 2024 og deretter fem millioner årlig til og med 2028 - med mulighet for forlengelse.
Midler som ikke brukes opp i 2024 kan overføres til 2025, og så videre.
– Områdesatsingen blir evaluert av Kommunal- og distriktsdepartementet hvert eneste år, men den har bestått siden 2006, så det er ingen grunn til at den ikke skal fortsette. Satsingen har gitt verdifulle resultater i de andre kommunene som er med i ordningen per nå. Så vi er i eksklusivt selskap, sa Hanne Jensen Moth på Vadskjæret.
Hun roste også Torstrand Vel, som har vært en viktig bidragsyter for å fremme Torstrands kandidatur.
– Det var Torstrand Vel som tipset kommunen, sa Jensen Moth - og ble avbrutt av applaus.
Åpner nytt konsept
Like over nyttår åpner det nye konseptet «Torstrands-laben» på Torstrand grendehus.
– Det er et sted der dere kan komme innom med stort og smått, godt og vondt.

– Vi skal være tett på. Sentrum frivilligsentral holder også til i Torstrand grendehus, sammen med Torstrand Vel. Det er så mye flott aktivitet at det knapt er plass, men vi har fått muligheten til å åpne Torstrand-laben der hver mandag, i første etasje. Kom dit hvis dere har noe på hjertet, oppfordret programlederen for områdesatsingen.
Torstrand-laben ønsker å ha åpent flere dager i uka, og ønsker gjerne tips om næringsliv, lag, foreninger eller andre som kan være interessert i å dele lokaler.
En fellesnevner for de frammøtte på Vadskjæret var et brennende engasjement på Torstrand - og ikke minst en stolthet over området de tilhører.

– Jeg er Torstrand-gutt på min hals, men har vært borte fra Torstrand i 30-40 år. Da har jeg bodd i området jeg kaller «øvre Torstrand» - altså Byskogen. I I januar flyttet jeg endelig tilbake, smiler Terje (59).
– Jeg har akkurat kjøpt leilighet på Torstrand. Det blir spennende å se hva som skjer framover, sier Alexandra (27).
– Dette kommer til å bli et kjempeområde etter hvert. Jeg håper alle skjønner at Torstrand er et veldig bra sted å bo, men det kan bli enda bedre, supplerer Hilde (56).
PS! Ganske snart vil områdesatsingen også få sin egen landingsside på larvik.kommune.no.