Nærmiljøene markerer seg: – Vi tar dette på dugnad

Innhold

Nærmiljøutvalgene i Helgeroa/Nevlunghavn, Tjølling og Østre Halsen har alle konstituert seg og fått utbetalt sin del av potten på én million kroner. Allerede har de markert seg med verdifulle bidrag til fellesskapet.  

Nærmiljøutvalg Gloppebrua 3
Nærmiljøutvalget i Tjølling har påtatt seg jobben med å heise de seks flaggene på Gloppebrua. Fra venstre Viktor Sommer Clewemar, Ida Winnberg, Gry Tykhelle og Tone Haugli Sørensen. I gul vest er en representant fra Larvik kommune.

I juni varslet Larvik kommune at de seks flaggstengene på Gloppebrua ville bli fjernet av budsjettmessige årsaker. Heller ikke fylkeskommunen ville påta seg jobben. 

Da valgte i stedet et av de nyetablerte nærmiljøutvalgene i Larvik å løse oppdraget på dugnad. 

– Vi har flagget i sommer, og skal flagge videre i tiden som kommer. Vi tar dette på dugnad, og har laget en liste. Hvis noen ikke kan, så ringer vedkommende noen andre på lista og bytter, sier styreleder for nærrmiljøutvalget i Tjølling, Bente Sommer Larsen. 

Nærmiljøutvalg Gloppebrua

– Så håper vi at vi kan få med oss nærmiljøet på Østre Halsen etter hvert. Det viktigste er uansett at det skjer litt og at vi kan markere oss, for det gir gjerne en «drive» til andre ting også, sier hun.

400 000 kroner utbetalt

Sammen med Østre Halsen og Helgeroa/Nevlunghavn har Tjølling fått utbetalt til sammen 400 000 kroner av nærmiljøpotten. Denne utbetalingen er øremerket barn og unge, men intensjonen med nærrmiljøutvalgene er å lage et bedre lokalmiljø for alle aldersgrupper.

I Tjølling var det såpass mange som ønsket å bidra at Sommer Larsen ikke har noe spesifikt tall å vise til for antall styremedlemmer. 

– Vi er en solid gjeng, og det er masse folk med ideer, sier hun. 

– Har dere bestemt dere for hvordan dere ønsker å bruke deres del av nærmiljøpotten? 

– Vi har tenkt å gå i dialog med elevene på barne- og ungdomsskolen, i og med at pengene er øremerket dem. Parallelt jobber vi med å utvikle området oppe på Vollen. Vi ser for oss at det kan være et episenter for nærmiljøet vårt, der vi kan få ting til å skje. Få steder der man kan treffes, og rett og slett skape litt mer liv og røre. Vi har mange tanker, og nå skal vi jobbe med å lande dem, sier styrelederen.

Kommende måned har de for eksempel snakket om å arrangere en såkalt «baklukeloppis». 

– Hva innebærer det? 

– Folk kommer med bilene sine, parkerer og selger ting fra bakluka på bilen sin! Det er noe vi har hentet fra Sverige, for vi har en svenske i styret, sier Sommer Larsen.

Endre Lindstøl Og Bård Jacobsen
Bård Jacobsen og Endre Lindstøl sitter begge i prosjektgruppa for nærmiljøsatsingen i Larvik kommune. Utover høsten er det planlagt flere folkemøter i de ulike delene av kommunen.

Trenger å bli heiet på

Utover høsten er målet å etablere enda flere nærmiljøutvalg rundt om i Larvik. Til sammen er det snakk om følgende sju: Stavern, Kvelde, Helgeroa, Tjølling, Østre Halsen, Larvik sentrum og Svarstad. 

– Veien videre nå blir et folkemøte på Langestrand i slutten av oktober, og i midten av november skal vi til Svarstad. Der har de et savn og en lengsel etter et nærmiljøutvalg som kan komplettere satsingen på Sentralen, sier prosjektleder i kommunen for nærmiljøsatsingen, Endre Lindstøl.

Selv om nærmiljøutvalgene på sikt skal driftes selvstendig og uten den store innblandingen fra kommunen - bortsett fra når utvalgene selv ønsker bistand, råd eller støtte - opplever Lindstøl at det er et behov for en viss medvirkning. 

– Nærmiljøutvalgene trenger å bli heiet på, bli sett og føle at de blir holdt litt i. Vi jobber med en rigg hvor vi skal gjøre nettopp det. Spørre dem hvordan det går, om det er noe vi kan bidra med, delta på et styremøte de første ti minuttene og så videre. Jeg tror den kommunale tilstedeværelsen kan være nøkkelen for at dette skal vare over tid. Vårt bidrag trenger ikke være stort, men de er nødt til å bli sett, sier han.

Og legger til: 

– Det handler om å satse på og foredle den lokale krafta, bygge kortreiste strukturer som gjør at det enkelte nærmiljø får utvikle seg på den måte de synes er mest hensiktsmessig.

Langestrand Skole Panorama
Et folkemøte på Langestrand står på menyen for nærmiljøgjengen i oktober. Deretter venter Svarstad.

Store ressurser i nærmiljøene

Bård Jacobsen, som er virksomhetsleder for kultur og idrett i Larvik kommune, har tidligere sitert den tidligere rådmannen Einar Gaustad når han skal sette ord på behovet for nærmiljøutvalg. 

«De største ressursene finnes på utsiden av egen organisasjon», sa Gaustad. 

Jacobsen opplever at starten på nærmiljøsatsingen har vært som planlagt. 

– Det er moro, for foreløpig er dette akkurat sånn vi håpet at dette skulle bli. Se for eksempel hva som skjedde på Gloppebrua, med flaggene som ikke skulle heises der lenger. Så kommer nærmiljøutvalget i Tjølling og sier «det tar vi!». Uten at vi har sagt noe om at de skal gjøre det. For det er ikke sånn dette er. Nærmiljøsatsingen handler om hvordan vi skal gjøre dette sammen. Da kan vi begynne å snakke om framtidas kommune, sier Jacobsen. 

Til toppen