Frivillighet bidrar til god alderdom og får nasjonal oppmerksomhet

Innhold

– Arbeidet vårt med å fremme en god alderdom er tydeligvis noe som treffer, forteller Christina Franksdatter Bøhler ved Lardal frivilligsentral som holder til på Sentralen i Svarstad.

Dag Lilleeng Og Christina Franksdatter Bøhler
Dag Lilleeng, pensjonert rektor i bygda, og Christina Franksdatter Bøhler delte erfaringer med Helsedirektoratet.

Som én av kun tre frivilligsentraler i hele Norge ble de nylig invitert til å delta og dele erfaringer med Helsedirektoratet som jobber med å forbedre forebyggende hjemmebesøk og helsefremmende tiltak for eldre.

Ønsket seg kurs i hvordan det er å bli gammel

Lardal frivilligsentral har siden i fjor jobbet med prosjektet “God alderdom”, etter at en innbygger stakk innom og ønsket seg et kurs i hvordan det er å bli gammel

–  Vi klarte ikke å finne akkurat det han lette etter, og derfor fant vi sammen ut at vi kanskje skulle lage noe eget. Vi har samspillet mellom kommune og frivillighet langt frem i panna, og koblet derfor på kommuneoverlegen, kommunepsykologen, den pensjonerte kommuneoverlegen som er frivillig her på sentralen, og den ene fastlegen vår. Sammen med initiativtaker og meg ble vi til en liten prosjektgruppe. 

Aktivitet og fellesskap er den beste medisinen mot ensomhet

God Alderdom (2)
Fra folkemøtet i fjor høst. Mange tok turen og ga nyttige innspil.

Inviterte til åpent folkemøte

Christina Franksdatter Bøhler forteller at gruppa hadde mange gode forslag på hvordan få til dette, men det er jo hva folk ønsker seg som betyr noe. 

Derfor inviterte de til et åpent folkemøte, og fikk inn mange gode innspill og ønsker.

– Dette tok vi med oss i det videre arbeidet, og har ut fra dette laget en kursrekke med ulike temaer. Møtene er åpne og selvsagt gratis. De er todelte, slik at det er plass til både informasjon, diskusjon og sosialt samvær, forteller Christina.

Felles for disse møtene er en salig blanding av frivillige, kommunalt ansatte, næringsdrivende og ildsjeler. 

– Alle stiller gratis! Til sammen har vi så langt hatt 440 påmeldinger til sammen på våre arrangementer, og vi har fått veldig gode tilbakemeldinger. 

Det som skjer i Svarstad er et nydelig eksempel og kan inspirere og motivere andre nærmiljø til å sette i gang med lignende tiltak

God Alderdom (3)
Så langt har det vært fire middager for 60+, og det blir flere deltakere hver gang. Det er frivillige som er vertskap og står for servering, SPAR lager rimelig mat, og Klokkergården stiller med gratis lokaler.

Ønsket å spise middag sammen – allerede gjennomført fire middager

På folkemøtet var det også mange som ønsket seg noen å spise sammen med. Det resulterte i middag for 60+. 

– Nå har vi hatt fire middager, og det blir flere deltakere hver gang. Det er frivillige som er vertskap og står for servering, SPAR lager rimelig mat, og Klokkergården stiller med gratis lokaler. 

En av de frivillige lager dessert til alle hver gang.

– Det er skikkelig imponerende! Vår lokale blomsterbutikk gir oss nydelige borddekorasjoner som vi lodder ut etter hver middag. Et supert samarbeid, og middagen koster en hundrings! I tillegg ordner vi transport for dem som ikke kommer seg til møter eller middag.

Den beste medisinen mot ensomhet

– Så kan man jo lure på hva kostnaden er. Den er veldig liten. Jeg vil egentlig si null. Det eneste som koster er de få arbeidstimene de kommunalt ansatte har lagt ned. Gevinsten er slik vi ser det rimelig mye større. Det forebyggende arbeidet som legges ned før folk blir syke, det er der vi kommer inn og vil bidra - sammen med frivilligheten, næringsliv og andre ildsjeler.

Hun forteller at aktivitet og fellesskap er den beste medisinen mot ensomhet.

– Når vi møtes får innbyggere både nyttig informasjon, fellesskap, sosial kontakt og aktivitet. 

Svarstad inspirerer

Jan Erik Norder leder arbeidet med Framtidas kommune, et program som er satt sammen for å møte fremtidens utfordringer og muligheter. Han berømmer arbeidet som gjøres ved frivilligsentralen i Lardal.

– Dette er et strålende eksempel på god samhandling mellom innbyggere, frivillighet og kommune basert på innbyggernes egne behov og ønsker. Sammen kan vi finne nye løsninger som treffer nærmiljøenes behov på en god måte. Dette er selve essensen i programmet Framtidas kommune, og dette er erfaringer og tilnærminger vi heier på og ønsker å utvikle i hele kommunen, sier Jan Erik Norder.

Også Endre Lindstøl, som jobber tett med Norder og å etablere nærmiljøutvalg i kommunen, er imponert over hva de får til nord i kommunen.

– Lokalsamfunnet og nærmiljøet er den viktigste arenaen for sosiale relasjoner. En sentral del av arbeidet med Framtidas kommune er å utvikle en felles forståelse og et engasjement for dette i nærmiljøene, blant annet ved å etablere nærmiljøutvalg rundt om i kommunen, forteller Endre Lindstøl.

– Det som skjer i Svarstad er et nydelig eksempel og kan inspirere og motivere andre nærmiljø til å sette i gang med lignende tiltak, sier Endre Lindstøl.

Bård Jacobsen, Endre Lindstøl Og Marius Lundervold På Tjølling Skole Med Møte Om Nærmiljøutvalg. 17
Endre Lindstøl (til venstre) sier Svarstad inspirerer. Her sammen med Bård Jacobsen som også jobber med å etablere nærmiljøutvalg i kommunen.

Svarte på invitasjon – fikk ja!

– For noen uker siden fikk jeg en åpen invitasjon fra Norges Frivilligsentraler til alle daglige ledere om å søke om bli med i et møte med Helsedirektoratet. Jeg sendte inn en søknad hvor jeg beskrev prosjektet vårt, og nå har vi fått bekreftet at vi er valgt ut, forteller Franksdatter Bøhler entusiastisk.

Helsedirektoratet ønsker spesielt å høre frivilligsentralenes innspill, da deres erfaringer og perspektiver er viktige for å utvikle bedre løsninger for eldreomsorg. 

– Dette er en anerkjennelse av det arbeidet vi legger ned, og det viser at vi er på rett vei! Dette er en fantastisk mulighet for oss til å være med på å påvirke fremtidens eldreomsorg og vise frem det viktige arbeidet vi gjør, avslutter Christina Franksdatter Bøhler.

God Alderdom
Fra et av flere foredrag som har vært på Sentralen.
Til toppen