22 år etter sin død la Thor Heyerdahl ut på en siste ekspedisjon til fødebyen Larvik. Med familien samlet fikk Larviks mest berømte borger sitt endelige hvilested ved Larvik kirke fredag.
– Ja, jeg synes vi kan gi en applaus, sa biskop Atle Sommerfelt da Heyerdahls datter, Bettina, nettopp hadde holdt seremoniens første minneord.
Det oppsummerte på mange måter atmosfæren og stemningen som rådet i Larvik kirke - for dette var ikke en dag for tristhet. Men snarere for glede.
– Jeg er veldig stolt av pappa. Jeg savner ham, men han lever videre i mine tanker og i mitt hjerte. Han lærte meg om ærlighet og respekt for naturen. Her i Larvik opplevde han soloppgangen for første gang, og solnedgangen i Colla Micheri for 22 år siden. I dag returnerer han til en ny soloppgang her i Larvik, sa Bettina Heyerdahl.
Svarte ja umiddelbart
– Det er en gledens dag å få pappas urne hjem til Larvik. Det triste var for 20 år siden da han døde. Han var hjemme, med familien til stede, og det var et veldig følsomt og varmt øyeblikk. Jeg trodde alltid han skulle drukne ute på havet eller ramle ned en pyramide, eller noe i den duren. Jeg hadde aldri trodd at han skulle dø hjemme, sier datteren Marian.
I sin tale i Larvik kirke beskrev hun flyttingen av urnen som «en bekreftelse på pappas ideologiske testament». Familien trengte nemlig ikke lang betenkningstid da pådriver og primus motor for hele urneflyttingen - tidligere Larvik-ordfører Øyvind Riise Jensen - tok kontakt i fjor.
«Lyden av Middelhavets bølger som fulgte ham på sin siste reise, skal erstattes av et hav som vekker tidligere minner. Fra toppen av Steinbakken 9, der han som barn sovnet rolig til havets gjentakende lyder, til han nå er tilbake i sin fødeby Larvik. Ingen er sluttet», sa Marian Heyerdahl inne i kirken.
Etter at urnen var plassert i jorda foran bautaen - til tonene av «Deilig av jorden» og der hvert familiemedlem og enkelte av gjestene la på hver sin spade med jord - forklarte Marian Heyerdahl hvorfor tiden var moden for å flytte urnen.
– Da spørsmålet kom svarte vi umiddelbart ja. Litt av grunnen er at hans gravplass, rett oppe i åsen over landsbyen vår (Colla Micheri i Italia), var veldig vanskelig å bevokte. Presset med turismen som kom for å se pappas grav var økende. Redselen for hærverk, og at noe skulle gå galt der oppe, var også til stede. Derfor var det helt riktig å flytte urnen til Larvik nå. Her er han på hjemmebane, og lettere tilgjengelig for folk å besøke ham, sier Marian Heyerdahl.
Ropte varsku om klimaet tidlig
– Hva siktet du til da du snakket om at flyttingen av urnen var en bekreftelse på din fars ideologiske testament?
– Jeg siktet til at klimaforandringene er et faktum. Min far ropte varsku veldig tidlig om at vi var på feil spor. Han for fortvilet over det som skjedde med havet. Da han reiste med Ra plukket de opp oljeklumper. Jeg husker da vi gikk på stranda, og hadde vært i vannet, måtte vi vaske oljeflekker av beina våre.
– Så nettopp på grunn av klimaforandringene, faren for tørke og for skogbrann, var graven til far veldig utsatt. I fjor var det kjempetørke, og landsbyen var uten vann på fire måneder. Trærne og skogen har vokst helt vilt, for nå vokser alt mye fortere enn før. Det er også en del av klimaforandringen, sier hun.
Sånn sett var det kanskje ekstra passende at regjeringen var representert med nettopp energiministeren i Norge, Terje Aasland. Han hyllet Heyerdahls betydning for norsk historie og kulturarv.
– Vi er her for å feire en mann som med sitt mot, visjoner og sterke vilje utforsket det ukjente. Savnet etter Thor har vært stort i over 20 år, men minnene og sporene etter hans liv vil vare evig. Han har hatt en enorm betydning for Norge, og hans prestasjoner har inspirert eventyrere og forskere over hele verden, sa Aasland.
Og la til:
– Thor Heyerdahl lærte oss at det ukjente ikke er noe å frykte, men noe å utforske og forstå. Gjennom å ære hans minne holder vi hans liv levende. På vegne av regjeringen vil jeg uttrykke evig takknemlighet.
– Han er blant folk som elsker ham
Larviks ordfører Birgitte Gulla Løken nevnte i sin tale at Thor Heyerdahl er byens aller første æresborger.
– Og når Larviks uten sammenligning mest berømte person vender hjem - da er det en stor dag, sa hun.
Marian Heyerdahl sier familien nå føler at farens gravsted er på et trygt sted.
– Han er blant folk som elsker ham. Nå føler vi at vi har tatt vare på ham, det var på tide at han fikk komme hjem i trygghet. Og så fikk vi være med og stemme hvordan arrangementet i dag skulle være. Biskopen er en venn av familien, og han gjorde en glimrende jobb. Selve bautaen er også blitt enda finere enn vi håpet, sier hun.