Regelverket for lekeapparater på offentlig tilgjengelige områder er strenge med tanke på sikkerhet. Avdelingsleder for park og friområder, Guro Hessner, ønsker gjerne å komme med noen oppklaringer rundt hva som kan tillates - og hva som strider mot reglene.
Den siste tiden har kommunen både oppdaget selv, og andre ganger mottatt henvendelser, om privat lekeutstyr som er utplassert i friområder.
– Initiativet og intensjonen er ofte i beste mening. Samtidig lønner det seg å søke råd og veiledning hos oss først, så det blir gjort på en god og sikker måte til glede for alle. Vi kan regelverket, og mitt råd er å spørre før man foretar seg noe, så skal vi gi veiledning og vurdere om det er greit eller ikke, sier Hessner.
Et eksempel på utplasserte lekeapparater som ikke kan tillates på kommunale områder er trampoliner ment for privat bruk. Disse kommer i konflikt med de strenge sikkerhetsforskriftene som gjelder for lekeapparater på offentlige arealer.
I slike tilfeller forsøker kommunen enten å kontakte personen(e) som har satt opp trampolinen, eller man henger opp en varselplakat med følgende budskap:
«Dette private lekeutstyret er plassert på Larvik kommunes grunn. Lekeutstyr som er ment for private hager, tilfredsstiller ikke kravene til utstyr på et offentlig tilgjengelig areal, og må derfor fjernes. Kommunen ber om at utstyret blir fjernet umiddelbart, senest innen 14 dager fra dette varselets dato.»
– Hva skjer med trampoliner og andre lekeapparater som samles inn?
– Hvis lekeapparatet er intakt og i orden, tar vi det med til vårt lager og oppbevarer det der i påvente av at noen kontakter oss. Da kan de komme og hente det. Vi har begrenset mulighet til lagring over lang tid, men vi snakker et par måneder. Hvis noe er ødelagt og er å anse som avfall, vil vi levere det til godkjent avfallsmottak, sier Hessner.
– Hva kan man gjøre dersom man ønsker å gjøre noe positivt for nærlekeplassen sin?
– Ta kontakt med oss! Så vil vi inngå en driftsavtale, veilede og hjelpe til. Det finnes trampoliner som er produsert for å stå på offentlig områder, for eksempel på Batteristranda. Men trampoliner som er ment for bruk i vanlig, privat hage er ikke konstruert for offentlig bruk uten tilsyn. Det handler om sikkerhet og ansvar, sier Hessner.
Hun peker også på at private lekeapparater på offentlig grunn kan virke privatiserende.
– I friområder hvor det skal være allmenn ferdsel kan det virke privatiserende å sette fram utstyr, og i enkelte tilfeller kan det også vanskeliggjøre ferdsel. Så min oppfordring er å ta kontakt med oss før du foretar deg noe, sier Hessner.