Rask psykisk helsehjelp er et gratis korttidstilbud til alle mellom 16 og 24 år som ønsker hjelp med lettere former for angst, depresjon, søvnvansker eller begynnende rusbruk.
Rask psykisk helsehjelp baserer seg på kognitiv terapi hvor formålet er å lære nye strategier for å mestre utfordringer i livet. Terapien retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tanker, handlinger, følelser og atferd.
Hos oss kan du få hjelp til å endre tankemønster og atferd som skaper vansker for deg i hverdagen.
Gjennomsnittlig varighet på hjelpen er 6-8 uker og blir gitt i form av kurs, veiledet selvhjelp eller individuelle samtaler. Det er viktig med høy grad av motivasjon og ønske om endring for å kunne nyttiggjøre seg tilbudet.
Tilbudet passer for
Målgruppen for Rask psykisk helsehjelp er personer med relativt nyoppståtte, avgrensede plager og funksjonstap, av mild og moderat grad.
Eksempler på dette kan være panikkangst, nedstemthet og grubling, begynnende rusbruk, overdreven bekymring, stressrelaterte problemer og søvnvansker.
Tilbudet er ikke egnet for deg som
- har alvorlig grad av angst, depresjon, søvnvansker og/eller rusproblem
- har behov for omfattende kartlegging og utredning
- er henvist til annen psykisk helsehjelp, som for eksempel distriktspsykiatrisk senter (DPS) eller barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling BUPA)
- ønsker langvarig oppfølging i form av støttesamtaler
Våre tilbud
-
I starten av all terapi er det viktig å få kunnskap og en felles forståelse av ulike begrep som for eksempel nedstemthet, angst, bekymringer, stress, selvhevdelse eller søvnvansker. Introkurset er undervisningsbasert og bygger på kognitiv terapi.Kunnskapen du får på kurset vil være gjenkjennelig for mange, da det handler
om hvordan vi fungerer psykisk alle sammen. Teknikkene du lærer vil også kunne ha
en forebyggende effekt, slik at du senere i livet kan stoppe en uheldig utvikling på et
tidligere tidspunkt.Temaer i kurset er tolkning og oppmerksomhet, energibalanse og aktivitet, søvn, grenser, negative tanker, grubling og bekymring. Det vil være en oppfordring om å gjøre hjemmeoppgaver mellom kursøktene.
Det er trygt å delta og ingen krav om å dele personlige opplysninger. Dette er et kurs
og ikke behandling. Introkurset går over fire uker og består av en samling pr uke. Det
blir ledet av to terapeuter. -
Søvnkurs kan passe for deg som har vansker med å få sove, våkner for tidlig, eller
har mange oppvåkninger i løpet av natten.Kurset går over fem samlinger og varer i 2 timer hver gang. For deg som går på skole er det dokumentert gyldig fravær. Kurset består av undervisning og veiledning.
Metodikken som benyttes er basert på kognitiv atferdsterapi og det legges opp til at
hver enkelt jobber med innholdet på egenhånd mellom samlingene.Vi starter opp nye grupper fortløpende gjennom hele året.
-
Veiledet selvhjelp er behandling der man bruker nettbaserte selvhjelpsprogram.
Forskning har vist at denne behandlingen gir gode resultater ved en rekke former for psykiske helseutfordringer som for eksempel stress, angst, depresjon, selvfølelse og søvnproblemer.
I veiledet selvhjelp blir du og din terapeut sammen enige om et selvhjelpsprogram
som skal øke din kunnskap og gi deg teknikker og mestringsstrategier for å håndtere de psykiske helseutfordringene. Behandlingsmetoden bygger på prinsipper fra kognitiv atferdsterapi.Dette er en fleksibel behandling da du kan jobbe med programmet på egen hånd når det passer, kombinert med ukentlig telefonveiledning fra din terapeut med fokus på temaet du jobbet med siden sist.
-
I noen tilfeller tilbyr vi kortvarige samtaleforløp. Kognitiv terapi i form av samtaler handler i stor grad om å få hjelp til å sortere, bli bevisst og lære teknikker for å håndtere tanker og følelser på en mer hensiktsmessig måte.
I samtalene vil du sammen med en terapeut få veiledning knyttet til dette, samt konkrete hjemmeoppgaver for å teste ut teknikkene i dine omgivelser.
Ofte kombineres samtaler med andre tilbud som kurs eller veiledet selvhjelp.
Kontakt oss
Hvis du tenker du er i målgruppen og ønsker et tilbud fra oss, må du sende oss en søknad. Fyll inn skjema, og vi tar kontakt med deg så snart som mulig.
Søk om rask psykisk helsehjelp/påmeldingHar du spørsmål eller andre henvendelser? Ta kontakt med oss på e-post rph@larvik.kommune.no.
Vi holder til i Brannvaktsgate 5, lokalene til Ung Arena.
Hvem er vi?
Vi er et tverrfaglig team hvor alle har lang erfaring med å jobbe med ungdom/voksne på ulike arenaer.
Alle har videreutdanning i kognitiv atferdsterapi, som er behandlingsmetoden til Rask psykisk helsehjelp. Når det er hensiktsmessig, samarbeider teamet med andre instanser etter avtale med deg.