- Vær tilgjengelig for ungdommen i sommer

Innhold

- Foreldre må ta ansvar for barna sine selv om de har blitt ungdommer, sier Thomas Gangsø-Bolstad, leder av Barnevernvakta i Vestfold. Han er bekymret for at mange foreldre ikke vet hva barna driver med i sommerferien.

Barnevernvakta Web

- De aller fleste ungdom tar gode valg, og de fleste foreldrene tar ansvar. Likevel er vi bekymret for denne sommeren. Vi opplever en enorm økning i antall henvendelser, og altfor ofte opplever vi at foreldrene verken er tilgjengelige eller vet hvor barna er. Foreldrene må ta ansvar selv om barna begynner å bli store. Offentlige instanser som barnevernet og politiet gjør en kjempejobb, men vi klarer ikke å løse alt alene, sier Thomas Gangsø Bolstad.
Han er leder av Barnevernvakta, et samarbeid mellom alle kommunene i tidligere Vestfold fylke. Tjenesten utgjør akuttberedskapen til barnevernet.

- Vær tilgjengelig!

Gangsø-Bolstad forteller at antallet barn som Barnevernvakta jobbet økte fra rundt 550 i 2018 til over 800 i 2019. Ofte er det politiet som ber om bistand, fordi barn og ungdom oppholder seg på steder de ikke burde være eller er ute av stand til å ta vare på seg selv. Han frykter at årets sommer, med mange avlyste tilbud og aktiviteter, vil bli ekstra krevende.
- Det vi først og fremst ber om, er at foreldre følger med på hvor barna er og hva de driver med. Vi skal ikke hindre ungdom i å være ute, men foreldrene må ha en plan for hva de skal gjøre dersom noe oppstår. Man kan ikke reise bort fra barna uten å legge en plan på forhånd, sier han.
Han oppfordrer også foreldre til å snakke sammen og til å bli enige om noen felles kjøreregler.
- Barna bør få beskjed om at de skal si ifra hvor de er, hvem de er sammen med og hva de driver med. Kanskje kan man også ha felles regler for innetider og når de må være tilbake, sier han.

Avtalte slåsskamper

Gangsø-Bolstad forteller at de ser en økende problematikk knyttet til både rus, hærverk og avtalte slåsskamper.
- Vi ser at ungdom kommer sammen i større ansamlinger og pusher grenser. Vi har sett flere eksempler på at ungdom reiser fra den ene byen til den andre for å slåss, og noen ganger kan det være 50 mot én, sier han.
Han mener det er et stort problem at det er mange «medløpere».
- Disse slåsskampene filmes, og videoene sendes fra den ene til den andre. Det er mange flere som vet om dette og som indirekte er med på det enn de som er direkte involvert. Derfor håper jeg at foreldrene vil snakke med sine ungdommer om dette, og be dem om å melde ifra til en voksen hvis de vet noe, sier han.

Til toppen