Dårlig luftkvalitet forekommer oftest i kalde og tørre perioder i vinterhalvåret. Her får du vite mer om hvor du kan sjekke luftkvalitet og råd for sårbare grupper.

På Miljødirektorates hjemmesider finner du to dagers varsel med detaljerte kart over luftkvaliteter i kommunen.
Sjekk luftkvaliteten der du er- I Larvik er det for tiden lite/moderat luftforurensning. Vi overvåker og følger med på luftkvaliteten i kommunen, forteller kommuneoverlege Ann-Christine Bendixen Markset.
Dette gir dårlig luftkvalitet
– Hva er det som gir dårlig luftkvalitet?
– Luftforurensning består av en rekke forskjellige stoffer avhengig av hvilke kilder som bidrar. Svevestøv, nitrogendioksid og ozon er de som bidrar mest til helseskade.
Veitrafikk er hovedkilden til luftforurensning i Larvik. Spesielt i rushtiden kan svevestøv fra vegslitasje og eksosgasser fra kalde motorer gi dårlig luftkvalitet. Utslipp fra vedfyring og langtransportert forurensning bidrar også til at luftkvaliteten blir dårligere.
– Hvordan kan dårlig luftkvalitet påvirke oss?
– Kvaliteten på luften vi puster inn kan påvirke helsa vår. Luftforurensning kan føre til at luftveissykdommer og hjerte- og karsykdommer blir forverret. Langvarig eksponering kan også føre til at noen utvikler sykdom, sier kommuneoverlegen.
Det er først og fremst sårbare grupper som får forverret sykdom og dør for tidlig av luftforurensning.
De sårbare gruppene er:
- de med astma og andre luftveissykdommer
- de med hjerte- og karsykdommer og diabetikere
- eldre
- gravide og barn

Dette kan du gjøre for å redusere luftforurensning
- La bilen stå og bruke kollektivtransport
- Følg rådene om riktig fyringsteknikk
Helseråd og forurensningsklasser
Hvor forurenset luften er, vises ved bruk av forurensningsklasser med fargekoder. Helseråd er laget for de ulike forurensningsklassene.