I 30 år har Huset Larvik vært et rusfritt lavterskeltilbud og møteplass. Nå skal Huset avvikles, samtidig som det etableres fontenehus i Larvik med god støtte fra Fontenehus Norge. Både brukere og ansatte ser fram til overgangen.
Et fontenehus er et lavterskel arbeidsfellesskap for mennesker som står utenfor samfunns- og arbeidsliv på grunn av psykiske helseutfordringer.
– Dette er vi veldig glade for, både brukere og ansatte, forteller Cecilie Verde, som er leder for Huset.
Hun forteller at Huset består i nåværende form fram til et fontenehus er opprettet, trolig i løpet av året.
– Hva er egentlig forskjellen på Huset og et fontenehus?
– Et fontenehus jobber med systematisk med jobb og studiestøtte. Og det var jo det som var kongstanken bak da Huset ble opprettet i 1995. Dette kommer til å bli kjempebra, sier Verde.


Ønsket varig løsning
De siste årene har kommunen foreslått å legge ned tilbudet flere år på rad. Brukerne har kjempet for Huset, men ønsket å finne en varig løsning. Etter hvert dukket tanken opp om å avvikle og få etablert et fontenehus i kommunen.
– I høst vedtok politikerne at Huset skulle avvikles, og at kommunen skulle søke Helsedirektoratet om tilskuddsmidler på 1,8 millioner kroner for å etablere og drifte et fontenehus. Denne uka fikk de svar på at søknaden var innvilget.
Nå starter arbeidet med å etablere fotenehuset, og noe av det første som skal gjøres er å finne representanter til et styre og etablere en stiftelse, som igjen skal ansette en daglig leder og ansatte. Sammen med fontenehusets framtidige medlemmer skal de drifte Fontenehuset Larvik.
Målet er å åpne dørene i løpet av 2025.


Fornøyde Huset-brukere
Brukerne av Huset har også tro på stiftelsen.
– Jeg er her nesten hver dag, både før og etter jobb, forteller Beate Støtvig Gundersen.
– Det er fantastisk å være her, og jeg er glad for at det etableres fontenehus. Dette er familien min, sier Kamran Vahid.
Også Tobias Ludvigsen er fornøyd med løsningen. Han laget en dokumentarfilm i fjor høst for å vise fram Huset og hvor viktig tilbudet var.
– Jeg er ufør, og er utenfor arbeidslivet. Jeg ønsker å bidra, og jobbe litt, men nå føler jeg meg mellom barken og veden. I et fontenehus er det rom for tilrettelagt arbeid, det synes jeg er veldig fint.


– Dette har jeg kjempet for i flere år
Bente Eng er daglig leder ved Mental Helse Larvik, som er en del av Huset, og holder stedet åpent hver eneste dag. Hun forteller at det ble tårer da hun fikk høre nyheten.
– Dette har jeg kjempet for å flere år. Det betyr alt at vi fortsatt får et tilbud for denne brukergruppa.
Hun får en klem av varaordfører og hovedutvalgsleder for helse, omsorg og mestring, Gina Merethe Johnsen.
– Dette er kjempefint. Med et fontenehus får de flere muligheter, ikke begrensninger.
Guro Kohlberg jobber på Huset.
– Først og fremst er jeg veldig glad på Larvik kommunes vegne! Vi er kjempeheldige som får dette tilbudet. Med et fontenehus kan vi tak i de som for eksempel er uføre, men ønsker å jobbe litt.

Det er fantastisk å være her, og jeg er glad for at det etableres fontenehus – dette er familien min

Ønsker medlemmene varmt velkommen
Martha Helene Nogva er etableringsrådgiver i Fontenehus Norge.
– Vi er veldig glade for at det nå skal etableres et fontenehus i Larvik, det første i Vestfold fylke.Vi setter også pris på at kommunen legger til rette for en god overgang for dagens brukere av Huset. Vi ønsker dem varmt velkommen som medlemmer av Fontenehus Larvik. Her kan de være med å bygge opp et nytt fellesskap helt fra starten. Erfaringene og engasjementet deres vil være verdifullt i utformingen av Fontenehuset.
Hun forteller at de ser fram til å nå enda flere mennesker.
– Spesielt yngre mennesker som kan ha behov for struktur, fellesskap og håp om en vei videre i livet. På Fontenehuset deltar du frivillig i arbeidsrettede dager, og muligheten til å jobbe for egen utvikling, finne retning for skole og jobb, og oppleve mestring i et støttende fellesskap.
