Det fineste du kan gi barna dine til jul, er deg selv

Innhold

Snart er det jul igjen, men på grunn av koronasituasjonen og smittevernet blir det en annerledes julefeiring i år. Da er det ekstra viktig at voksne tenker over sin egen alkoholbruk når det er barn til stede.

Jula står for døra, og mange barn gleder seg til ferie, feiring og gaver. Dessverre er det også mange barn som får en klump i magen når de tenker på jula. For barn som har foreldre som drikker for mye alkohol, kan julefeiringen i år bli ekstra vanskelig.

– Koronapandemien har gjort 2020 til et år preget av utrygghet for store og små. Tenk deg derfor om en ekstra gang før du drikker med barn til stede denne jula. Det som er koselig for de voksne, kan være ubehagelig og utrygt for barna, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Samarbeider om alkovett

Larvik kommune er en Av-og-til-kommune og samarbeider tett med Av-og-til for å forebygge og redusere skadelig alkoholbruk.

– Alle barn fortjener en fredelig jul, og trygge voksne er den beste julegaven de kan få. Vi vil gjøre alt vi kan for at alle barn i kommunen vår skal få en fin julefeiring, og vi ber alle voksne om å være med og ta ansvar, sier Reidun Haugene i Larvik kommune. 

Hun oppfordrer alle i Larvik, som skal være sammen med barn i jula, til å bruke alkovett.

Fire råd om barn og alkohol:

  • Bruk alkovett. Tenk gjennom om du skal drikke alkohol i løpet av kvelden, og i så fall hvor mange glass. De fleste barn svarer at de synes 0, 1 eller 2 glass er greit. Det kan være et fint utgangspunkt.
  • Dersom dere skal være flere voksne sammen, er det lurt å snakke med hverandre på forhånd og avtale hvordan dere gjør det med alkohol. Hva er greit, og hva er ikke greit? Et godt råd kan være at minst én holder seg edru, i tilfelle noe skulle skje.
  • Snakk om alkohol med barna dine når du føler at de er klar for det. Still konkrete spørsmål og ta svarene du får, på alvor. Husk at barn aldri skal måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk.
  • Dersom du er bekymret for at et barn ikke har det bra hjemme, er det viktig at du tar affære. Ring Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 for å få råd fra fagpersonell.

Vil du lese mer? 

Besøk Av-og-til på nett: https://avogtil.no/tema/barn-og-unge/

Til toppen