De fleste unge har det bra i Larvik

Innhold

Ungdata-undersøkelsen gir innsikt i hvordan det er å være ung i Norge. I Larvik svarte 2382 elever i ungdomsskole og videregående skole på undersøkelsen som viser at de fleste ungdommene Larvik har det bra.

– Mellom 80 og 90 prosent forteller at de er tilfreds med livet, avhengig av hvilket klassetrinn de går på, forteller Mette Daapan som er folkehelsekoordinator i kommunen, og ansvarlig for undersøkelsen i Larvik.

Nedgang i ensomhet og psykiske plager
Forrige Ungdata-undersøkelse var i 2021. 

– Siden da har det vært færre som har følt seg ensomme eller hatt psykiske plager. At tallene var bedre enn i pandemien, var ikke så overraskende, men det er også en bedring siden Ungdata-undersøkelsen i 2017, sier Daapan.

Undersøkelsen viser at de aller fleste takler presset de opplever.  Det er omtrent like mange som takler presset i dag som for tre år siden.

Mette Daapan
Mette Daapan er folkehelsekoordinator i Larvik kommune.

Mer skjerm enn søvn

Folkehelsekoordinatoren er bekymret over unges skjermbruk som går på bekostning av søvn.

– Mange bruker skjermen mer enn seks timer utenom skoletid, samtidig som det er mange som sover mindre enn seks timer. Og om vi legger til grunn den søvntiden som denne aldersgruppen trenger for at hjernen skal utvikles riktig, er det viktig at denne trenden snus, sier Mette Daapan.

Hun forteller at Larvik gjennomgående stort sett ligger midt på både fylkes- og landsgjennomsnittet gjennom hele undersøkelsen, men med noen få unntak.

Mange har blitt tilbudt narkotika

Kommunene i Vestfold ligger litt over landsgjennomsnittet på spørsmålet om elevene har blitt tilbudt hasj eller marihuana.

– Ungdommene gir uttrykk for at det er lettere for dem å få tak i hasj, enn alkohol, sier Mette Daapan.

Slik skal funnene brukes

Folkehelsekoordinatoren forteller at kommunen vil få rapporter fra Ungdata til internt bruk.

– Da ser vi hvilke skoler som har utfordringer med hva, og så setter vi inn tiltak etter det. Men vi ser også hva som er bra, og som vi kan gjøre mer av. 

Undersøkelsen handler i stor grad om det store bildet. 

– Det er mange som har det bra, men så er det noen som ikke har det bra på individnivå. Det holder vi selvfølgelig et sterkt fokus på, avslutter folkehelsekoordinator i Larvik kommune, Mette Daapan.

Om Ungdata-undersøkelsen

  • Ungdata er lokale barne- og ungdomsundersøkelser som gjennomføres hvert tredje år
  • Skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det, og hva de driver med på fritiden
  • I Larvik er det elever på ungdomsskole og videregående skole som svarer på undersøkelsen
  • Siden 2010 har 915 000 ungdommer fra nesten samtlige norske kommuner deltatt i ungdomsdelen av Ungdata-undersøkelsene
  • Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet – storbyuniversitetet er ansvarlig for gjennomføringen av Ungdata-undersøkelsene i samarbeid med landets sju regionale kompetansesentre innen rusfeltet ( KORUS)
  • Kommuner og fylkeskommuner er ansvarlige for den praktiske gjennomføringen i samarbeid med skolene

Kilde: ungdata.no

Til toppen