Hvarnes barnehage består av en avdeling med 24 plasser og tar imot barn i alderen 0–6 år.
Der det gode livet lever
Vi har et trygt og godt nærmiljø rundt oss, som vi bruker aktivt året rundt. Fysisk aktivitet, lek og læring i skogen, og nærmiljøet, hører hverdagen vår til. Hvarnes barnehage er en læringsarena hvor barn får positive og allsidige opplevelser, kunnskaper, erfaringer, bygger vennskap og gode relasjoner, tro på seg selv og egne evner.
Vi bygger vårt arbeid på en erkjennelse om at alle mennesker har en egenverdi og skal respekteres. Hverdagen hos oss skal oppleves som meningsfull for barn, foreldre og ansatte, og bidra til utfoldelse, mestring og utvikling.
Hvarnes barnehage er et trygt og inkluderende sted å være, og et spennende sted å lære
Visjon og verdier
I Hvarnes barnehage skal verdier og holdninger, som ligger til grunn for vårt arbeid, være av felles karakter og tydelige for barn, foreldre og ansatte. Vi synliggjør vårt "ståsted" gjennom vårt daglige arbeid, i måten vi møter hverandre på og deler erfaringer og opplevelser.
Våre verdier er Raushet - Omsorg - Samarbeid = ROS
Hvarnes barnehages visjon er "Der det gode livet lever".
Vi har noen "holdepunkter", som vi mener det er viktige å fokusere på for at det gode livet skal leve hos oss:
Trygghet, omsorg, lek, læring, glede og humor, vennskap, allsidige aktiviteter, utfordringer og mestring, samarbeid, medvirkning, anerkjennelse, raushet, inkludering, sosial kompetanse.
Praktisk informasjon
Lek
"Kom og kjøp - kaffe og løk."
Leken har en fremtredende plass i barnehagen vår, fordi lek og vennskap er grunnlaget for barnas trivsel og meningsskaping i hverdagen. Leken har egenverdi og er en viktig side ved barnekulturen. Samtidig er den en grunnleggende livs- og læringsform som barn kan uttrykke seg gjennom. Gjennom lek lærer og utvikler barn sammensatt kompetanse på flere områder: intellektuelt, språklig, fysisk, emosjonelt og sosialt.
Huskeliste for voksne
- Lek, glede og humor gir livsglede og overskudd
- Lek er barnas arena for læring og utforsking
- Lek kan være inngangsbilletten som åpner for sosial akseptering og utvikling av vennskap. Vi sørger for at alle har en verdsatt rolle i leken.
- Lek kan benyttes for løsing av spenninger og konflikter
- I leken tar barna ulike roller, de forhandler, inngår kompromisser, løser konflikter, kommuniserer på ulike plan, bestemmer litt etter tur, bearbeider opplevelser, utvikler tanker og fantasier
- Leken styrker og utvikler hele barnet
Hverdagsaktiviteter og hverdagspedagogikk
Mennesker lærer hele livet, og det finnes utviklingsmuligheter i alt det vi foretar oss. De situasjonene som gjentar seg hver dag (våre rutiner og hverdagsaktiviteter som f.eks. måltid og av- og påkledning) vier vi stor oppmerksomhet fordi de er viktige læringsarenaer. En fast og god struktur og organisering av dagen hjelper barna til å se sammenhenger, gir oversikt, skaper trygghet og forutsigbarhet.
I våre hverdagsaktiviteter lærer barna praktiske ferdigheter, kunnskap og selvstendighet. Etter hvert som barna blir eldre, blir de mer selvhjulpne og kan også hjelpe hverandre (positive rollemodeller). Vi gir barna veiledning og støtte, tilrettelegger og ivaretar en inkluderende og god stemning. Med mye ros, oppmuntring og humor kommer vi langt.
Noe av det viktigste barna opplever i barnehagen er samspill. Vårt mål er å utvikle sosialt kompetente barn som har omsorg for hverandre, god selvfølelse og som kan etablere gode vennskap. For at barna skal kunne utvikle sosiale ferdigheter og positivitet må de være trygge på seg selv og på menneskene og miljøet rundt seg. Vi er ansvarlige for relasjonen med barna. Det er vi som skaper et trygt og godt læringsmiljø ved bla å bruke oss selv som positive og gode rollemodeller.
- Barna krever nærvær – det handler om ”her og nå”
- De står midt i nuet. Det krever at vi er nærværende, både fysisk og mentalt.
Huskeliste for voksne
- En utstrakt hånd
- Et klapp og et smil
- Et bekreftende blikk
- En oppmuntrende kommentar
Fagområdene
I Hvarnes barnehage gir vi barn grunnleggende kunnskap på sentrale og aktuelle områder.
Gjennom året jobber vi blant annet med syv ulike fagområder:
- Kommunikasjon, språk og tekst
- Kropp, bevegelse og helse
- Kunst, kultur og kreativitet
- Natur, miljø og teknikk
- Etikk, religion og filosofi
Nærmiljø og samfunn - Antall, rom og form
Gjennom arbeidet med fagområdene får barna utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De lærer å ta vare på seg selv, hverandre og naturen, samt utvikler grunnleggende kunnskaper og holdninger som er "gode å ha" på veien videre.
Satsningsområder
- VIS (sosial kompetanse)
- Realfag
- Språk
- Uteliv og fysisk aktivitet
- Nærmiljø
- Observasjon
Ansatte
Styrer / pedagogisk leder | Irene Nordkvelde |
Pedagogisk leder | Camilla Grimsland |
Pedagogisk leder | Ellen Gerhardsen |
Barne- og ungdomsarbeider | Elisabeth Svae Støvland |
Assistent | Unni Granstøl |
Spesialpedagog | Gudrun Kristinsdottir |
Kontakt
Styrer Irene Nordkvelde
Telefon: 40 45 40 58
Avdeling: 98 23 19 59