Det å være ny i barnehagen kan være sårbart for alle; spennende, men også litt skummelt. For barn og familier som er ukjente med det norske samfunnet eller med norske barnehager, kan dette være ekstra krevende. Da kan det være nødvendig at barnehagen tenker gjennom hva som må til for at oppstarten og fortsettelsen blir så trygg og god som mulig.
Se gjerne filmen sammen med personalet. I filmen forteller foreldre med migrasjonsbakgrunn om sitt møte med norsk barnehage.
-
De første dagene i barnehagen er særdeles viktig for både barn og foreldre. Det er da vi skaper trygghet og tillit til hva barnehagen er, og kan være for barna.
Barn og foreldre trenger god tid i forbindelse med å begynne i barnehagen. Det tar tid å bli kjent og trygg, spesielt når barn og foreldre ikke snakker norsk, og når foreldre ikke er så godt kjent med det norske samfunnet, eller hva deltakelse i norsk barnehage innebærer. Det er viktig å snakke med foreldre om at tilvenning kan ta tid, og at foreldrene er til stede i barnehagen så lenge det behøves for barnets trygghet. Mange kan ha behov for langt mer enn tre dager for å bli trygg nok i barnehagen. Bruk frammøtetolking dersom det lar seg gjøre. Se nederst på sida om tolk.
En liten bildesamling eller bok med fotoer som viser barnehagens miljø ute og inne, samt illustrerer barn i ulike aktiviteter, kan være et fint hjelpemiddel i samtale med barn og foresatte ved oppstart.
Vær oppmerksom på familiens ressurser, både bakgrunn, og språk de behersker. Det er lett å føle seg maktesløs i møte med nytt språk og ukjente forhold.
Når foreldrene deltar i introduksjonsprogram, følges rutine utarbeidet for samarbeidet mellom NAV og barnehage. Rutinen finnes på kommunens kvalitetssystem, TQM.
Velkommen-plakat / hei-plakat
Plakater med velkommen eller hei på barnas morsmål kan være fint å henge opp synlig ved inngangen til barnehagen. Dette vil kunne bidra til at familien føler seg møtt og anerkjent.Flagg
Noen barnehager henger opp flagg som representerer landet familien kommer fra. Imidlertid er det viktig å være klar over at flagg kan virke støtende, blant annet kan noen ha flyktet på bakgrunn av politikken dette flagget representerer. Andre foreldre i samme barnehage kan identifisere seg nettopp med dette flagget. Det er nødvendig å snakke med foreldrene om hvilket flagg de eventuelt ønsker at barnehagen kan bruke.Barna på avdelingen / i gruppa
Forbered gjerne de andre barna på at det begynner et nytt barn på avdelingen. La barna være med å hjelpe det nye barnet med å finne seg til rette med å vise fram leker, bøker og materiell og steder å leke ute og inne. -
Mange barnehager inviterer foreldre og barn til å besøke barnehagen i forkant av oppstart, noen gjør også avtale om å besøke familien hjemme.
Da kan det være fint å ha med fotoer fra barnehagen, gjerne av ansatte og fra barnehagehverdagen, for å illustrere noe av det som vil møte barn og foreldre når de kommer første dag.
Ta gjerne kontakt med Torstrand barnehage om erfaringer med å besøke nye familier hjemme før oppstart i barnehagen.
-
Det er nødvendig å gi ekstra språklig oppmerksomhet og støtte når vi mangler felles språk for å uttrykke oss til hverandre. Når barnehagen møter og anerkjenner barnas og foreldrenes egen språklige ressurs, vil det bidra til å legge et godt fundament for trygghet og tillit i relasjonene.
Morsmål
Snakk med foreldrene om hvilket/hvilke språk barnet bruker i familien og ev. andre språk som barnet forstår og/eller snakker. Lær noen enkle ord på barnets morsmål, som for eksempel hei og takk.Det kan være fint å henge opp plakat med hei eller velkommen på flere språk i garderoben eller ved inngangen, enten selvlagde eller plakater som kan lastes ned. Lær gjerne, eller lytt til, en sang på morsmålet til barnet, enten ved å spørre foreldrene eller finne en sang på nett, for eksempel på morsmal.no eller Mama Lisa´s World.
Språklig støtte
Bruk konkreter og bildestøtte som ASK, Bildetema eller egenprodusert materiell for at barn og personale kan gjøre seg noe forstått. Du kan også laste ned en plakat som illustrerer noen vanlige aktiviteter i barnehagen. Det kan være fint å spørre foreldrene om hva de forskjellige aktivitetene heter på barnets morsmål og notere det i snakkebobla på plakaten. Dette kan være et godt utgangspunkt for å snakke om det barnet leker med i barnehagehverdagen. -
De fleste barnehager har rutiner for foreldresamtaler i barnehagen, inkludert oppstartssamtalen. Når foreldrene er ukjent med det norske barnehagesystemet, er det behov for å se på noen utfyllende momenter.
Sett av god tid til samtale med foreldrene ved oppstart i barnehagen. Mange vil være ukjent med hva norsk barnehage innebærer og vil ha stort behov for å få innsikt i dette. Det er viktig å sørge for tolk, og at tolken er forberedt på hva samtalen vil handle om. Vurder om det vil være lurt å ha ny samtale etter noen dager. Gi rikelig rom for dialog; både barnehage og foreldre vil ha behov for å kjenne bedre til hverandre.
Barnehagen har gjerne et oppsett for den første samtalen. I tillegg kan det være viktig å snakke om:- hensikten med samtalen; mange vil være ukjent med denne typen samtaler
- ansattes, inkludert tolkens, taushetsplikt - og hva dette innebærer
- hvilket / hvilke språk barna snakker og omgås hjemme
- hvilke høytider familien feirer
- ev. mat som barn ikke kan spise i forbindelse med religiøs tradisjon
- om foreldrenes tanker om hva barnehagen kan være for barna
Brosjyra Velkommen til barnehage i Larvik gir en kort presentasjon av viktige sider ved barnehagen som det kan være fint å snakke med foreldrene om ved oppstart. Brosjyra kan lastes ned på mange språk i tillegg til norsk, og den kan fås som trykksak på fem språk hos barnehageadministrasjonen i Feyersgate 7.
-
Det er nødvendig å bruke tolk når det er behov for at barnehagen og foreldrene skal forstå hverandre godt nok.
Tolking skal bidra til å sikre rettssikkerhet og forsvarlig hjelp og tjeneste for personer som ikke kan kommunisere forsvarlig med offentlige organer uten tolk (imdi.no).
Tolketjenesten i Larvik formidler skjerm-, fremmøte- og telefontolker, samt skriftlig oversettelser av dokumenter og informasjonsmateriale.