– Føler ofte at jeg lever 100 år for seint

Folk sultet, forholdene var gjerne kummerlige og forskjellen mellom fattig og rik var enorm. Likevel kunne lokalhistoriker og forfatter Tor Bjørvik ønske at han levde hundre år tilbake i tid. 

Tor Bjørvik 21
Tor Bjørvik er vinneren av Larvik kommunes kulturpris for 2023. Foto: Oleg Nemchenko
  • I tiden inn mot Kulturnatta 11. november vil vi publisere intervjuer med de seks vinnerne av Larvik kommunes hederspriser for 2023. Først ut: vinneren av kulturprisen - Tor Bjørvik.

– Jeg har glemt kaffen! 

80-åringen roper det ut inne på kontoret sitt, ei skrivestue der man sitter omkranset av tusenvis med bøker, ringpermer, notater og dokumenter. For et utrent øye kan det nesten se litt kaotisk ut. Men Tor Bjørvik har full kontroll på kaoset.  

Nå har han snakket i en halvtime om hedersprisen han er tildelt av Larvik kommune, for sitt utrettelige arbeid for å dokumentere og bevare lokalhistorien for ettertiden. Om odelsloven, som han mener er den mest idiotiske loven i Norge.

Og om at vi aldri har hatt det bedre i Norge enn akkurat nå, tross klaging på høye renter, strømpriser og matvarepriser. 

1079 intervjuer

Hodet hans er proppfullt av kunnskap om vår lokale historie. Siden han gikk av med pensjon som 60-åring, har han intensivert arbeidet med å intervjue eldre mennesker om hvordan ting var før, hva de husket om gamle veier, hva som fantes ute i skogen og så videre. 

Tor Bjørvik 8
Slik ser det ut i trappa mellom 1. og 2. etasje hjemme hos Tor Bjørvik.

Til sammen har han gjennomført 1079 intervjuer. 

– De fleste av dem er døde nå, sier han. 

Huset hans ligger på en gård i Hedrumsveien, der han bor for seg selv. Så fort man kommer inn åpner det seg en verden av bøker, med bokhyller på alle kanter. På ett rom har han bygdebøker fra hele Norge, tusenvis av dem, som begynner med Østfold nede til venstre, og avsluttes med Sør-Varanger i Finnmark oppe til høyre.   

– Hvor mange har du lest? 

– Nei, det…. Det vet jeg ikke. Det er mer som en oppslagsbok. 

– Nå ligger jo mange oppslagsverk tilgjengelig på nett, med et enkelt søk? 

– Jeg er så gammeldags at jeg bruker bøkene veldig mye. Det går vel så fort også, faktisk, når jeg har den oversikten jeg har, sier han. 

Kongens fortjenestemedalje

For mange år siden hadde Bjørvik besøk av et filmcrew, som ønsket å spille en scene med en gammel professor inne i stua hans. 

– Huset ditt ser ut som et bibliotek? 

– Ja. Det blir veldig vanskelig å flytte herfra. Jeg gruer meg, og håper jeg beholder helsa til jeg dør. Jeg har det så bra her, sier han. 

Tor Bjørvik 9
Tor Bjørvik 10

Bjørviks innsats innen frivilligheten, både innen kulturlivet og for samfunnet for øvrig, er blitt lagt merke til. I 2013 fikk han Kongens fortjenestemedalje, som han mottok på slottet. 

Og under Kulturnatt 11. november, på scenen i Sliperiet, mottar han det synlige beviset på at han er vinneren av Larvik kommunes kulturpris for 2023. 

– Hva synes du om å bli gjort stas på i en alder av 80 år?

– Jeg gleder meg over det. Og jeg er glad for at en sånn person som meg får den. For jeg føler at jeg representerer den gamle historien. Jeg unner for all del ungdommen å få pris, men setter pris på at vi gamle også får oppmerksomheten. 

Tor Bjørvik 14
Tor Bjørvik har flere rom fulle av krigslitteratur - og selvsagt noen gamle avisforsider hengende på veggen.

– Var alt bedre før?

– Alt var absolutt ikke bedre, men en del ting var bedre. Jeg føler ofte at jeg lever 100 år for seint. 

Gode tider er sjeldne

– Kunne du ønske at du levde i en annen tid? At vi var i 1923? 

– På en måte. Men klart, jeg ville vært avhengig av på hvilket nivå jeg da levde. For i 1923 var det veldig stor forskjell på fattig og rik. Man snakker om de gode, gamle dager, men det var forferdelige forhold. Jeg har snakket med folk, og de fikk ikke spise seg mette og hadde ikke nok mat. Det er ikke lenge siden. I Farrisbygda var det en fattig skogshugger som tjente utrolig lite, og hadde 8-10 unger. Så det var ikke bare bare. Jeg vil absolutt ikke glorifisere den historien, tvert imot. 

– Hvorfor ville du likevel levd 100 år tidligere? 

– Det var så mye interessant som skjedde. Innen næringslivet, for eksempel. Bestefaren min hadde en gård på Vestlandet, borti Sunnfjord, og startet en tønnefabrikk. Han hadde ti mann i arbeid hele vinteren. Og da våren kom skulle han selge tønnene. Men så slo sildefisket feil, han fikk ikke solgt ei tønne og gikk konk. Dermed kastet han kortene og dro til Østlandet i 1921. 

– Hva gjorde han da?

– Han kjøpte seg en gård. Ikke hadde han penger, men den gangen var det så dårlige tider at du fikk kjøpt gård hvis banken stolte på at du kunne betale renter og avdrag. Bankene var helt ute og kjøre, de også. Så gode tider - det er en relativt kort periode i Norge. 

– Når har vi hatt det best her i Norge?

– Nå. Uten tvil.

– Men det er mange misfornøyde mennesker om dagen?

– Det er noe som heter at «det handler ikke om hvordan du har det, men hvordan du tar det. Det er det veldig mye sannhet i. For folk som har det veldig godt synes gjerne de har det fælt, og folk som er ganske lavt nede synes de har det veldig godt. Å spenne livreimen er ofte vanskelig, mens det å utvide den er lett. I dag er overvekt et mye større problem i Norge enn undervekt. Det sier mye om Norge, sier Bjørvik. 

Tor Bjørvik 6
Tor Bjørvik har mye historie å vise fram i huset sitt - og han vet hvor alt er plassert.

Egentlig er han utdannet skogbrukskandidat, en utdanning han brukte seks år på, «de fleste av dem bortkastet».

Bjørvik har vært innom Skogindustriens økonomiske institutt, et organ ved navn Lokaliseringsutvalget («jeg tror jeg er en av de i Norge som kan mest om plassering av bedrifter) og landbruksavdelingen hos fylkesmannen i Vestfold. 

Hvis jeg kunne oppheve én lov i Norge, så ville det vært odelsloven. Den er totalt idiotisk.

Der ble han til han gikk av med pensjon som 60-åring. 

– Jeg fant ut at livet er kort, og det er mye jeg har lyst til å gjøre før jeg dør. Så jeg sa opp jobben min, samtidig som det dukket opp et prosjekt med registrering av kulturminner i Vestfold. Og det prosjektet fikk jeg.

Tor Bjørvik 17
Tor Bjørvik 20

– Totalt idiotisk

– Jeg dro rundt i skogene i Larvik, Brunlanes, Tjølling og Lardal i 5-6 år og registrerte alt jeg fant av gamle ting. Jeg er ikke arkeolog, og ikke så interessert i det som skjedde for 1000 år siden. Jeg er interessert i det som skjedde «i går» og for 100 år siden, sier han. 

Bjørvik har vært formann i historielaget i Hedrum og i Bondelaget, og startet også et elvelag for Lågen. Der tok han til orde for å innføre fiskekort. 

– Jeg syntes det var dumt at grunneierne ikke var organiserte. Ingen tenkte på at de kunne selge fiskekort og sånne ting. Så vi fikk til det, med noe motstand. For mange mente at man ikke skal dele med andre, at man skulle fiske laksen selv og selge den. Jeg synes det er foreldet tankegang. Vi som er grunneiere, og har friluftsverdier, bør dele med andre. Det er bare tilfeldig at jeg sitter her som eier av denne gården. Det er fordi jeg er sønn av faren min. Jeg har ikke fortjent det i det hele tatt. 

Tor Bjørvik 23
- Jeg har ikke fortjent denne gården i det hele tatt, mener Tor Bjørvik.

– Du er streng med deg selv nå?

– Jo, men det er jo sånn. Hvis jeg kunne oppheve én lov i Norge, så ville det vært odelsloven. Den er totalt idiotisk. Nummer én i søskenflokken skal få gård. Hvorfor ikke nummer to eller tre? 

– Har du mange søsken? 

– Ei søster. Men jeg betalte henne skikkelig, jeg ville ikke at det skulle være noen forfordeling, sier han. 

Bjørvik er glad for at han også har ei niese som utdannet historiker og jobber som arkivar i Porsgrunn kommune. 

– Jeg håper hun kan hjelpe meg etter hvert, sier han. 

Tor Bjørvik 2
På 70-årsdagen i 2013 fikk Bjørvik Kongens fortjenestemedalje.
Tor Bjørvik 13
Bjørvik viser fram en spurtpris fra et orienteringsløp i 1983.

Hyppige sykehjemsbesøk

For fortsatt har han masse arbeid igjen å gjøre. Flere hundre av intervjuene er ennå ikke ført over på datamaskinen. Og ukentlig reiser han rundt på mange av sykehjemmene i byen og snakker med de eldre. 

Men nå er det av andre årsaker enn historieinnhenting. 

– 80 prosent er mer eller mindre senile, så det er ikke mye stoff jeg får sammenlignet med før. Jeg går dit for å muntre opp folk, og være et positivt innslag i hverdagen. 

– Jeg er veldig nysgjerrig og synes det er spennende å få greie på hvordan det var før. Livet var ganske forskjellig. Jeg leser ikke romaner, jeg leser historie. Virkeligheten er den mest spennende romanen. 

Tor Bjørvik 27

Larvik kommunens kulturpris 2023

Juryens valg: Tor Bjørvik 

Tor Bjørvik er nominert til Larvik kommunes kulturpris for verdifull innsats innenfor kulturlivet i kommunen. Han har lang fartstid som foregangsmann og pådriver for bevaring og formidling av lokalhistorie og kulturhistorie.

Bjørvik har kanalisert mye av innsatsen sin gjennom Hedrum Historielag hvor han etter to år (1998-1999) var leder i åtte år (2000-2007). I 2008 ble han utnevnt til æresmedlem. I historielaget har Tor Bjørvik i alle år vært aktiv på mange fronter, og især han han vært en verdifull omviser, guide og foredragsholder i Hedrum og omegn.

Tor Bjørvik er også en ivrig skribent og har utgitt en rekke bøker, enten som eneste forfatter eller som medforfatter. Han har også gitt ut artikler og intervjuer og samlet tusenvis av bilder.  

På sin 70- årsdag i 2013 ble Tor Bjørvik tildelt HM Kongens fortjenstmedalje for sin kulturelle og samfunnsnyttige innsats. Denne innsatsen har han videreført med samme iver og energi i ti nye år, og han har fremdeles mye å gi. 

Juryens begrunnelse: 

Tor Bjørvik er kjent for de fleste for et langvarig, bredt og solid lokalhistorisk arbeid, der han har virket ute i den lokalhistorieske felten, samlet inn kunnskap, utgitt bøker, holdt foredrag og med smittende og god formidlingsevne delt av sin kunnskap til lokalsamfunnet og regionen. Bjørvik har lang fartstid, og har arbeidet bredt innenfor sitt felt på en måte som strekker seg utover kommunens grenser. 

Kulturprisjuryen stiller seg samlet bak nominasjonen av en verdig kandidat, og innstiller Tor Bjørvik til Larvik kommunes kulturpris 2023. 

Til toppen