Larviks raskeste mann noensinne: – Veldig mange blir overrasket

Han har målt krefter med Karsten Warholm, fått betegnelsen «supertalent» av NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal og tror han hadde parkert Erling Braut Haaland i en spurt. Men for bare fem år siden drev Andreas Ofstad Kulseng (22) en helt annen idrett.

Andreas Kulseng 3
Andreas Ofstad Kulseng (22) er vinneren av Larvik kommunes idrettspris, aktiv utøver, for 2023.
  • I tiden inn mot Kulturnatta 11. november vil vi publisere intervjuer med de seks vinnerne av Larvik kommunes hederspriser for 2023. Her er vinneren av idrettsprisen, aktiv utøver - Andreas Ofstad Kulseng. 

– Hvor rask er du på 60-meter´n? 

Spørsmålet er gjerne det første som dukker opp når folk oppdager at Andreas Ofstad Kulseng er mer enn bare en vanlig økonomistudent ved Oslo Met. Han er nemlig blant Norges raskeste menn - på to distanser.

– Hvordan reagerer folk når de får vite det? 

– Veldig mange blir overrasket. Det er ikke så mange som har hørt om det. Men folk synes det er veldig gøy når de finner det ut, og skjønner hvilket nivå det er snakk om. 

– Men hva er egentlig tiden din på 60 meter? 

– 6.98. Jeg forstår at folk lurer på det, for nesten alle har et forhold til 60 meter. Og så er det noen som spør om tida mi på 3000 meter. De tenker nok at jeg er god på all løping, sier han. 

Andreas Kulseng 10
En kveldstrening på Lovisenlund i oktober - med Ofstad Kulseng i front.

På pallen i NM

I den forbindelse er det også gjerne et annet, fotballrelatert spørsmål som dukker opp. For når Norge har en verdensstjerne i fotball, som er kjent for sin enorme kraft og hurtighet, er det fort fristende å gjøre følgende tankeeksperiment: 

– Hvordan ville det gått hvis du møtte Erling Brat Haaland til spurtduell? 

– Ha-ha. Jeg kan si at jeg tror jeg hadde slått Haaland, på alle sprintdistanser. Det vil jeg tørre å påstå, sier Ofstad Kulseng og ler. 

Jeg hadde mest lyst til å være på førstelaget, men innså vel at jeg ikke var god nok.

4.februar 2023 ble han den første personen fra Larvik gjennom tidene til å løpe 60 meter innendørs på under sju sekunder. Han har også klokket inn på 10.78 på 100 meter. Men det er andre distanser - og personlige rekorder - som betyr mer for sprinteren. 

200 og 400 meter er favorittøvelsene, der han også har de sterkeste resultatene. Bronse på 400 meter i NM 2022 med tiden 47,65 og 4. plass på 200 meter med 21,82 gir gjenklang i friidrettsmiljøet. 

Andreaskulsengtenerife
I januar var Ofstad Kulseng (helt til venstre) på treningsleir i Tenerife. Der var også den kjente sprinttreneren Leif Olav Alnes (nummer to fra venstre) og Karsten Warholm (helt til høyre). Foto: Dag Kåshagen

I junior-NM vant han gull med 21,54 på 200 meter, og sølv på 400 meter med den kruttsterke tiden 46,24. Bare fire nordmann har løpt raskere. Én av dem er altså Karsten Warholm - som han møtte til duell i februar i år. 

Ser hvor lista ligger

Det skjedde under Karsten Warholm Invitational i Ulsteinhallen. 

«Vi har tre unge supertalenter fra Norge her, i tillegg til Warholm», sa NRKs friiduettsekspert Vebjørn Rodal på lufta foran startskuddet på 400 meter. 

Andreas endte på 5. plass, drøye tre sekunder bak Warholm som kom i mål til 45.31, men for Larvik-gutten gir det motivasjon å se verdensklasse på nært hold. 

– Da ser man nivået. Jeg har løpt mot ham et par ganger på 400. Man blir knust, men det er veldig gøy å se hvor fort det kan gå. For han har gjort det samme som jeg har gjort, og trent ganske likt, også. Han byttet over til 400 meter (hekk) ganske seint. Så det er veldig motiverende å se den progresjonen han har hatt, sier Ofstad Kulseng. 

Følte seg ikke god nok

I barne- og ungdomsårene drev ikke Andreas med friidrett, men med fotball og håndball på Tjølling. Håndballen holdt han på med til andre året på videregående skole. Da var gleden med idretten i ferd med å forsvinne. 

– Jeg startet på håndball fordi alle de andre kompisene gjorde det. Vi var en gjeng der, og det var veldig gøy, men jeg merket selv at de andre ble bedre og tok noen steg jeg ikke gjorde.

– Etter hvert ble det et første- og andrelag, og jeg hadde mest lyst til å være på førstelaget, men innså vel at jeg ikke var god nok. Så det var ikke et enkelt valg å slutte, men jeg hadde lyst til å prøve noe nytt. At det ble friidrett var egentlig bare flaks, sier han. 

Andreas Kulseng 7
Andreas Kulseng 6

Kristian Steen drev friidrett på Larvik Turn og inviterte Andreas med seg opp på en trening. 

– Så jeg tok sjansen og dro på en økt, og det var bare gøy med en gang. Da resultatene begynte å komme etter hvert ble det enda morsommere, sier Ofstad Kulseng. 

Flyttet til Oslo

Nå er han innehaver av klubbrekorden på samtlige distanser fra 100 meter til 400 meter i Larvik Turn - klubben han «alltid tapte mot» som fotballspiller. 

Andreas Kulseng 11
Andreas håper å løpe under EM-kravet på 200 og 400 meter i 2024.

– Det var aldri snakk om å bli Turn-gutt da. Det var Tjølling som gjaldt! Men Larvik Turn har betydd mer og mer for meg de siste fire årene, sier han. 

Nå som han har flyttet til Oslo er det naturlig å se til andre treningsmiljøer. I løpet av høsten har Andreas blitt en del av sprintgruppa i Tjalve. 

– Det fungerer bra. Jeg kjente på en måte alle fra før, så det var ikke vanskelig å komme inn i gjengen. Det er deilig å få god matching på hver økt. Spesielt på 100 meter, 200 meter og 400 meter er det høyt nivå. Alle er konkurrenter og venner, sier han. 

2023 har vært et slags «start-og-stopp»-år for 22-åringen - der den ene skaden gjerne har avløst den andre. Det har naturligvis også gått ut over treningsarbeidet og progresjonen. 

Derfor er han ekstra motivert for å gi bånn gass i 2024. 

– Det siste året har det vært mye fram og tilbake mellom å trene seg opp, og bli skadet igjen. Håndbrekket har vært litt på. Så det var deilig å gjøre seg ferdig med 2023-sesongen, og se fram mot neste. Det er i tiden framover at grunnlaget for neste sesong legges. Målet mitt er å heve nivået på alle øvelser, og så er det noen EM-krav som jeg skal jage etter, sier Ofstad Kulseng. 

Men aller først skal han motta Larvik kommunes idrettspris for 2023. Det skjer førstkommende lørdag, der prisutdelingen starter klokka 12 i Sliperiet. 

– Det var veldig gøy og overraskende å få beskjeden om at jeg hadde vunnet. Det var ikke noe jeg så for meg, regnet med eller forventet. Og jeg synes det er veldig stas å få den samtidig som treneren min i Larvik Turn, Ole-Petter, får hederspris som årets frivillige innen idretten. Det han som har nesten hele æren for at jeg er der jeg er, og har disse mulighetene, sier Andreas Ofstad Kulseng. 

Vinneren av kulturprisen, Tor Bjørvik: - Føler ofte at jeg lever 100 år for seint Vinneren av byggeskikkprisen, Hege Sletsjøe og arkitekt Eilert Sverdrup Gabrielsen: – Pappa var veldig syk, men fikk oppleve at det sto ferdig Vinneren av bevaringsprisen, Hans Per Bjerke og Iris Båfjord: 150 år gamle materialer ble til prisvinnende hus Vinneren av kulturprisen, ung utøver - Ella Eidstad Pedersen: Bare Norges største talenter får plass. Ella (20) fra Larvik var ett av dem
Ole Petter Henriksen Og Andreas Kulseng
Trener Ole-Petter Henriksen får mye av æren for at Andreas Ofstad Kulseng har nådd langt som friidrettsutøver.

Larvik kommunes idrettspris, aktiv utøver 2023:

Juryens valg: Andreas Ofstad Kulseng

Idrettslag: Larvik turn, friidrett. 

Andreas startet med friidrett da han gikk på Thor Heyerdahl videregående. 

Andreas fikk bronse på 400 meter i NM i friidrett 2022, med tiden 47,65 og 4. plass på 200 meter med tiden 21,82. I junior NM (U23) tok han gull på 200 meter med tiden 21,54 og sølv på 400 meter med personlig rekord på 42,24. Samme sesong tok han bronse og personlig rekord under Nordic Baltic U23 på 200 meter på tiden 20,03.

Andreas har vært på pallen både som individuell utøver og lag siden første stevne i 2019, og har vist til flotte prestasjoner i perioden 2019- 2023. 

I tillegg til sportslige kvaliteter bidrar Andreas positivt i friidrettsgruppa både sosialt og ved presentasjoner. Andreas har beina solid plantet på bakken. Når de yngre trener og løper intervaller står han på siden og heier på dem. 

Til toppen