Rekordmange arrangement ga et godt bibliotekår

Innhold

I 2022 besøkte 177 000 personer Larvik bibliotek. – Mange arrangement og aktiviteter, og lokaler i sentrum er hovedårsaken, sier biblioteksjef Kari Madsen Moldvær.

Ansatte ved Larvik bibliotek
Kari Moldvær (nummer tre fra venstre) og de ansatte ved Larvik bibliotek synes innbyggerne er flinke til å bruke biblioteket.

Tallene gjelder for hovedbiblioteket og avdelingene i Lardal og Stavern.

Nesten 50 prosent økning  

I fjor var var det 56 000 flere enn i 2021 som besøkte biblioteket. Det er en økning på 40 prosent, 42 prosent for hovedbiblioteket og 47 prosent for alle avdelinger samlet. Økningen har biblioteksjefen et godt svar på.

– Vi har rigget lokalene våre så det er plass til mange, vi har arrangementer og aktiviteter som treffer både små og store. I tillegg er biblioteket enda nærmere sentrum og butikker enn det var. Pandemien har også påvirket besøkstallene, sier Moldvær.

– I tillegg til mange arrangementer og et hovedbibliotek i byen så var det pandemi i store deler av 2021 og i begynnelsen av 2022, som har påvirket besøkstallene, sier Moldvær.

I 2019 var det bibliotekbrann, så forrige normalår vi hadde var i 2018, da lå besøkstallet på 155 000.

Arrangementer fra vugge til grav

Irene Nørberg jobber som spesialbibliotekar ved biblioteket, og forteller mer om arrangementene.

– Vi har hatt rekordmange arrangement i fjor, og i tillegg til våre egne låner også andre lokalene våre, for eksempel frivilligheten.

Her finner du noen nøkkeltall for besøkene i 2022:

  • 30 babytreff, 555 store og små har deltatt
  • 64 “Etter skoletid”for 4. til 7. trinn har blitt arrangert, 1285 barn har deltatt*
  • 32 “Endelig lørdag” for barnefamilier, 1750 personer har deltatt
  • 45 arrangement for voksne med foredrag, 1651 har deltatt
  • 30 lunsjquiz på Sentralen i Svarstad, 124 har deltatt
  • 30 bokprater hvor 438 personer har deltatt
  • 31 fredagskafeer for eldre (Frivilligsentralen arrangerer), 620 personer har deltatt*
  • 29 Ukas påfyll, 212 personer har deltatt* 
  • Formidling for skoleelever, 1700 skoleelever har deltatt

*Nye arrangement 

– I år startet vi også opp med pappatreff på fredager, hver uke kommer det flere pappaer og barn, det synes vi er veldig stas, sier Nørberg.

Nye åpningstider

Fra januar i år stenger hovedbiblioteket i Nansetgata kl. 19.00 på hverdager. Det er fordi en liten del av besøket foregår på kveldstid.

– Vi bestemte oss derfor å stenge tidligere, for å bruke ressursene våre når det er mange som bruker biblioteket, forklarer Moldvær, og legger til:

– På en vanlig lørdag er det gjerne 400–500 besøkende! Lørdager er en familiedag, og det er mange innbyggere som kommer på Endelig lørdag. Denne helgen er det for eksempel karneval, og vi håper mange tar turen i vinterferien, avslutter biblioteksjefen.

Til toppen