Bare Norges største talenter får plass. Ella (20) fra Larvik var ett av dem

Innhold

Nåløyet for å komme inn på den prestisjetunge skolen var trangt. Nåløyet for å kunne leve av drømmen sin er enda trangere. Men Larvik-jenta Ella Eidstad Pedersen (20) har allerede greid det ene - og er fast bestemt på å lykkes med det andre. 

Ella Eidstad Pedersen 5
Ella Eidstad Pedersen er én av bare 12 elever ved linja for samtidsdans på Kunsthøgskolen i Oslo.
  • I tiden inn mot Kulturnatta 11. november vil vi publisere intervjuer med de seks vinnerne av Larvik kommunes hederspriser for 2023. Her er vinneren av kulturprisen, ung utøver - Ella Eidstad Pedersen.

«Dere har ett minutt på dere. Gå fram og gjør noe!» 

Audition er i utgangspunktet ikke for de med dårlige nerver. Og særlig ikke i de tilfellene der man på forhånd ikke vet verken hva man skal gjøre, eller hvordan. Men det var blant annet slik det hørtes ut da dansetalentet Ella Eidstad Pedersen kjempet for å komme inn på Kunsthøgskolen i Oslo (tidligere Statens balletthøgskole) i fjor.  

Skolens offisielle tall viser at 120 søkte seg til bachelorstudiet samtidsdans. Bare 12 av dem kom inn - én av dem var Ella fra Larvik. 

Nå er hun godt inne i andreåret av utdanningen. Og selv om dagene er hektiske og intensive, er det akkurat dette livet 20-åringen ønsker seg. 

– Hvordan er en typisk hverdag for deg? 

Ella Eidstad Pedersen Mobbefilm
Ella spilte hovedrollen i kortfilmen "En mobbehistorie" - som var et samarbeid mellom Studio Nille og Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger.

– Det er dansing store deler av dagen. Skolen varer fra 09 til cirka 16.45 hver dag omtrent, og for det meste er det praktiske fag. Man havner i en liten boble her inne. Jeg går på skolen, danser, lager middag og legger meg til å sove. Det er fort sånn det blir, men jeg trives veldig godt med det. Verden har åpnet seg veldig opp på dansefeltet etter at jeg flyttet til Oslo, sier Eidstad Pedersen. 

Hun er vinneren av Larvik kommunes hederspris for ung kulturutøver i 2023. Førstkommende lørdag klokka 12 får hun og de fem andre hedersprismottakerne sin hyllest på Sliperiet under Kulturnatta. 

Markerte seg tidlig

For Ella kom nyheten om tildelingen som en stor overraskelse. 

– Utrolig stas, og veldig uventet. Jeg hadde ikke søkt om noe, og visste ikke at jeg var nominert før jeg plutselig fikk melding om at jeg hadde vunnet hederspris. Jeg føler meg beæret over å få den, samtidig som jeg er usikker på om jeg fortjener det. Men det er veldig moro og fint at de gir oppmerksomhet til dansen i kulturlivet, sier hun.

Hun har vært en del av dansemiljøet i Larvik og Studio Nille siden hun var 4-5 år gammel. 

Ella Eidstad Pedersen 3

Først som elev ved danseskolen, senere i Aspirantkompaniet og Kompaniet. Studio Nilles kompanier tar opp elever som er «dedikerte, jobber selvstendig, vil fordype seg i og videreutvikle dansen». 

I tillegg til dansetalentet har hun også et teatralsk talent, noe hun har vist gjennom roller i oppsetninger som Polarekspressen og som hovedrolle i filmsnutten «En mobbehistorie». I 2019 ble hun også valgt ut til å danse i Operaen i Bjørvika. 

«Stolte danseelever så medelev Ella Eidstad Pedersen danse i operaen i På Tå Hev sin forestilling i kveld! «Du var helt fantastisk, Ella», sier alle elever og lærere på danselinja etter forestillingen», skrev Thor Heyerdahl videregående skole på sin Facebook-side etterpå. 

Ella Eidstad Pedersen På Tå Hev
"Stolte danseelever så medelev Ella Eidstad Pedersen danse i operaen i På Tå Hev sin forestilling i kveld!", skrev Thor Heyerdahl videregående skole på sin Facebook-side i 2019.
Les hele saken om vinneren av årets kulturpris, ung utøver
Til toppen