Hjelp renovatøren – plasser avfallsbeholderen med håndtak ut

Innhold

Visste du at en renovatør tømmer rundt 400 beholdere på opp til 50 kilo hver i løpet av en arbeidsdag? Belastningsskader er ikke et ukjent fenomen innen yrket, men spesielt én ting kan utgjøre en stor forskjell – at du setter avfallsbeholderne med håndtaket ut.

Renovatør Per Arne Holt
Foto: Oleg Nemchenko

Nå kommer renovatøren i Larvik kommune til å sette tilbake beholderen din med håndtaket ut, og ønsker å hente den på samme måte neste gang. Fra og med torsdag 2. mai vil du se en lapp med informasjon på beholderen din, hvis håndtaket står feil.

Vanlige avfallsbeholdere på to hjul er laget for å vippes og trilles. Dette fungerer veldig fint om håndtaket vender ut. Men om håndtaket peker innover, må renovatøren først dra ut beholderen og snu den, før han kan vippe og trille den til bilen. På denne måten har renovatøren, bare i løpet av én arbeidsdag, løftet på flere tonn. 

Vurderte å bytte yrke

Renovatør, Per Arne Holt, har vært i bransjen i mange år. Og med en bakgrunn som syklist er han en treningsglad person som setter pris på det fysiske aspektet ved jobben. 

Likevel, etter en snøfylt vinter, opplevde Holt arbeidsforholdene som såpass krevende at han måtte vurdere om han kunne bli værende i yrket.

– I vinter har det vært så vanskelig å jobbe, at jeg har for første gang kjent på at det her blir for tungt. At jeg ikke klarer det mer. Men vi glemmer heldigvis fort, så nå som sola og lyset kommer får jeg litt mer energi, forteller han.

Stor betydning for renovatører

Det at du plasserer beholderne dine med håndtaket ut, vil utgjøre en stor forskjell for renovatøren. Over tid kan repeterende tunge løft føre til slitasje- og belastningsskader. Holt er en av de som har kjent belastningen på kroppen.  

– Jeg har både hatt golfalbue og tennisalbue på grunn av løfting av dunker som står med håndtaket inn. 

– Det vil bety veldig mye om folk respekterer at håndtaket skal ut. Det vil gjøre at vi folk kan stå lenger i yrket, og at vi rett og slett får en bedre hverdag.

2G9A9428
Til toppen