Derfor er Stavern skole blitt blå

Innhold

Rehabiliteringen av Stavern skole er i full gang - og den delen av bygget som vender ut mot Helgeroaveien er blitt malt blå. Her forklarer arkitekt Sabine Klonk hva som avgjorde fargevalget.

Stavern Skole Blå
Stavern skole i ny drakt.

Nærmere 800 likes og 150 kommentarer under bildet av den «nye» skoleveggen, på Facebook-siden «Stavern by - hele året» vitner om et stort engasjement for saken.  

– Vi får håpe innholdet på innsiden blir like engasjerende som fargen på utsiden, sier rektor Arnfinn Folkmar Brevik med et smil. 

Fra rød til blå

Han sier reaksjonene han har registrert fra de ansatte og foreldre har vært positive så langt. 

– Vi liker fargen godt her. Skolebygget har hatt mange farger opp gjennom historien, men vi synes denne framstår som noe eget. Og den assosierer godt med hav og himmel. Folk som jobber her og som jeg har snakket med gir tommel opp. Det er en fin farge som vokser på folk, og når man ser skolen opp mot kirka, ser man kirken tydeligere også, mener rektor. 

Stavern Skole 9
Slik var fargen på Stavern skole før rehabiliteringen startet.

Arkitekt Sabine Klonk i Norconsult har vært sentral i fargevalget, i samråd med Larvik kommunes tidligere prosjektleder, og sier de prøvemalte murbygget i tre ulike nyanser før de landet på det endelige resultatet. 

– Vi mener en barneskole skal ha en farge som er vennlig, hyggelig og glad. Vi synes blå gir en litt blid farge, som samtidig gir kvalitet og et preg av ærverdighet. Skolen har fått karakter av et viktig bygg, sier hun. 

Før rehabiliteringen var Stavern skole rød. Den fargen ble også vurdert i denne runden, i likhet med gul, men Klonk og hennes kolleger landet altså på blåfargen. 

– Det mangler egentlig nok hvite detaljer i bygget til at gult kunne vært en god farge her. Rødt fungerte ikke så godt, synes vi. 

Sabine Klonk
Arkitekt Sabine Klonk har vært sentral i utvelgelsen av fargen på Stavern skole.

– Det var rødt tidligere?

– Ja, og en veldig falmet rødfarge. Det var også en del av vurderingen. Når en farge falmer må den ikke bli rosa, men falme med litt verdighet. En blåfarge falmer bedre enn rødfarge, sier Klonk. 

Rød og gul er klassiske Stavern-farger som preger sentrumsbildet.

Fikk tillatelse 

Ettersom Stavern skole er markert som en del av den vernede bebyggelsen, sier Klonk at de var i kontakt med kommunens byggesaksavdeling og kulturminnerådgiveren før skolen ble malt. 

– Stavern skole ligger innenfor en hensynssone, men utenfor kulturmiljøområdet i sentrum, som helt klart er gul og rød. 

– Selve skolebygget består av 5-6 byggetrinn. Den eldste delen er bygget igjen for lengst, og slått sammen med to bygg fra 1958. I forbindelse med rehabiliteringen har kommunen vært en pådriver for å fjerne detaljer som skorsteinen, som er knyttet opp mot det eldste bygget. Det har ikke vært noe ønske om å bevare det, snarere tvert imot, sier Klonk. 

Stavern Skole Fargevalg Side 1
Slik er de ulike seksjonene av Stavern skole planlagt.

De andre delene av Stavern skole kommer til å bli malt i andre farger enn blå. Gamlebygget har altså fått en blåfarge, nybygget bakerst får en såkalt terrakottafarge (rødbrun), mens midtbygget får en lys farge for å skape en god overgang mellom terrakotta- og blåtonene. 

– Vi ønsker å dele opp det store anlegget i litt mindre formater, også for at det skal henge sammen med omgivelsene rundt, som har mange småbygg. Hvis vi hadde malt blått ville det blitt ett stort anlegg, sier Klonk. 

– Vi har vist tegninger til de ansatte, og de synes det er fine farger, sier rektor Arnfinn Folkmar Brevik. 

Til toppen