– Mye viktigere å være respektert enn populær

Innhold

Onsdag hadde Erik Bringedal sin siste dag som ordfører i Larvik kommune. Her forteller han hva han er mest fornøyd med i sin fireårsperiode – og hva som kommer til å plage ham. 

DSCF8655
Erik Bringedal hadde sin siste dag på ordførerkontoret onsdag.

– Akkurat nå kjennes det mest ut som en litt vemodig dag. Jeg har trivdes veldig godt både i rollen som ordfører, og på dette kontoret. Det er litt vemodig å vite at jeg sitter her for siste gang. Men når én dør lukkes, åpnes noen nye, sier Bringedal. 

– Hva er de nye? 

– Det er allerede flere ting jeg har bestemt meg for å begynne med, uten å kunne si det her og nå. Men jeg er allerede fullt i gang med å være hjelpetrener for Frams G12-lag i håndball, med trening tirsdag og torsdag, og det skal man ikke kimse av, sier Bringedal med et smil. 

Glad for Torget 1

Fra kontorvinduet sitt, i hjørnet av 2. etasje i Feyers gate 7, har han utsikt over torget og et av de mest omtalte byggene i Larvik det siste året - Torget 1. 

Kommunen la 70 millioner kroner på bordet for bygget som på sikt skal bli det nye rådhuset. Bringedal er klar på at han mener kjøpet var viktig - og riktig. 

– Jeg er glad for at vi får et egeneid rådhus å flytte inn i etter hvert, midt på torget i Larvik. Det vil ha både symbolsk og praktisk verdi, som jeg ser fram til. 

– Torget 1 virker å være en rød klut for mange, spesielt med tanke på prisen?

– Jeg er usikker på om det gjelder mange, men det er gjerne de røde klutene man hører om. Et nesten enstemmig kommunestyre bestemte at vi skulle gjøre det, det var bare én som stemte imot. Og i det lange perspektivet betyr det ikke så voldsomt mye om man betalte noen millioner for mye for et sånt bygg, sier han. 

DSCF8661
Bringedal sier han for første gang i karrieren etterlater seg en organisasjon i dårligere økonomisk forfatning enn da han kom.

– En stor seier

Bringedal fikk en røff start på ordførergjerningen. Noe av det første som skjedde var at biblioteket brant ned, og kort tid senere kom pandemien. 

– Det som krevde mest av oss var håndteringen av pandemien. Det var krevende. Og biblioteksbrannen var tøff. Én ting var å finne en annen plass til biblioteket, en annen var de lange forhandlingene med forsikringsselskapet om oppgjør og slike ting. Så det har vært noen uforutsette ting som har krevd mye av oss. Men bortsett fra det synes jeg det har vært veldig interessant å være med på revideringen av kommuneplanen for Larvik, som ble vedtatt i juni i fjor, og kommunedelplanen for Larvik by og Stavern. Det var et spennende stykke arbeid, der det ligger en del prosjekter som Herregårdshagen. Jeg håper man kan dra ned og lande en del av prosjektene der. 

– Er det andre ting du er godt fornøyd med?

– Jeg er veldig glad for at Larvik kommune, med stort flertall i kommunestyret, besluttet å gå inn i Vestfold Vann. Det var en stor seier for kommunen og fornuften, sier Bringedal. 

– Har aldri skjedd meg før

Nå overlater han ordførerkjedet til partikollega Birgitte Gulla Løken, som han tror vil bli en god ordfører for Larvik. 

– Det blir krevende, men hun er en dame med bein i nesa, som har masse pågangsmot, humør og energi. Så det tror jeg blir veldig bra, sier han. 

– Hva tenker du om neste fireårsperiode?

– De økonomiske faktorene vil overskygge mye. Jeg tror jeg sa det i et intervju med ØP for to år siden, for da så jeg skriften på veggen, at jeg kommer til å etterlate Larvik kommune i en dårligere økonomisk tilstand enn da jeg overtok. Det står jeg fast ved. Det har aldri skjedd meg i hele mitt liv. Jeg har jobbet med mange ting i næringslivet, og aldri overlatt noe som er dårligere enn da jeg selv overtok. Så jeg må si at det plager meg litt. Problemet er større nå enn for fire år siden. Og det kommer til å overskygge mye av debatten. For eksempel blir debatten om eiendomsskatten veldig krevende, sier Bringedal.

DSCF8653
Selv om kommunen står overfor tøffe økonomiske prioriteringer, mener Bringedal det er viktig å prioritere byuvikling.

– Hvorfor er det blitt slik at du overlater kommunen i dårligere økonomisk tilstand? 

– Vi har ikke evnet å ta tak i ting. Det som er viktig for en kommune som Larvik, og det gjelder Kommune-Norge generelt, er at du hele tiden må jobbe med helt sentrale og overordnede ting, som er vanskelig å jobbe med fordi det er så mange som vil være imot det. Jeg sikter til strukturelle ting, for eksempel at vi har for mange skoler, sykehjem og helseinstitusjoner. Og det er vanskelig hver eneste gang man skal ta tak i det. 

– Det eneste vi har fått gjort av strukturelle ting, var å legge ned Varden barnehage. Men det var egentlig som ei pølse i slaktetida, når du tenker på at behovet for å gjøre noe er enda større. Så det å prioritere og omstille, og si nei til ting som folk tidligere regnet det som normalt at kommunen gjorde, må skje i mye større grad, sier han. 

Opptatt av byutvikling

Bringedal sier det i stor grad er tverrpolitisk enighet i Larvik om de store sektorene som skole og helse. Og selv om det ikke går inn i kategorien for lovpålagte tjenester, tror han det er viktig for kommunen å prioritere noen av byutviklingsprosjektene. 

– Vi må utvikle byen og sentrum. Det ligger mange flotte forslag og ideer, spesielt i kommunedelplanen. Problemet er at det krever en del kroner. Vi har Herregårdshagen, gjenåpning av den gamle fiskerihavna i Indre havn, en gang- og sykkelsti fra Verksgården og opp til Eidet og Bøkeskogen, broen mellom Bøkkerfjellet og Sanden som har vært en del av den internasjonal arkitektkonkurranse og så videre. Og videreutvikling av Indre havn. Det er det jeg kaller byutvikling, sier han. 

– Hvordan tror du at du blir husket som ordfører? 

– He-he, det vet jeg ikke. Jeg husker rett før jeg ble valgt som ordfører. Da var det en bekjent av meg som sa at jeg kom til å bli en veldig populær ordfører. Så jeg satt og tenkte litt på det, hva må til for å bli en populær ordfører? Jeg tror kanskje at man da ikke må være spesielt kontroversiell, stort sett være venner med de fleste og ikke støte noen. Jeg fant raskt ut at jeg ikke er en sånn type. 

– Så jeg tenkte som følger: ingen kommer nok til å ta bølgen for ordfører Erik Bringedal. Men det jeg tror og håper er at man vil huske meg som en ryddig og respektert ordfører. Det er viktigere for meg enn å være så veldig populær. Jeg tror ikke jeg er typen til å bli det. Men jeg har møtt mange i byen som sier at de aldri har stemt Høyre, men at de har sansen for det jeg står for. Og det er de viktigste tilbakemeldingene for meg, sier Bringedal. 

Til toppen