Gravhauger

Innhold

Fakta om gravhauger fra jernalderen i Bøkeskogen.

I Bøkeskogen ligger en av Vestfolds største ansamlinger av gravhauger. I dag kjenner vi rundt 85 graver, hvorav 66 er synlige. Opprinnelig har det nok vært enda flere. Haugene ligger fordelt i to gravfelt, ett her du står og ett i den lavere delen av skogen.

Viking.jpg

Vikingene

Vikingene brukte bøketre til håndtak på skjold. Fordi bøkematerialet er tett, seigt, hardt og kompakt, passer det godt til å utforme ulike gjenstander. For eksempel er toppspantene på Klåstadskipet laget av bøketre.

Haugene skriver seg i hovedsakfra vikingtiden (800-950 e. Kr.),men noen kan være eldre. De har aldri vært arkeologisk undersøkt. Inntil 1870 var de fleste fortsatt urørte. Men frem til Fornminneloven trådte i kraft i 1905 ble mange hauger plyndret og ødelagt, både av amatørarkeologer og skattejegere.

Gravhauger.jpg

Det øvre gravfeltet du står foran består av ca. 20 hauger. De skjøttes av Bøkeskogen og Kilens Venner i samarbeid med Larvik kommune, Fylkesmannen og Vestfoldfylkeskommune.

Kart, www.kulturminnesok.no - her kan du gå inn og finneopplysninger om kulturminner i en kartbasert database.

Gravfunn

Bare noen av funnene er bevart. De skriver seg fra fem hauger; fire mannsgraver og en kvinnegrav. I en av dem har det vært en liten båt. Gjenstander som har fulgt med den døde i graven,som våpen, redskaper, smykker og vektlodd forteller om vikingtidenssamfunn.

Til toppen