Festplassen

Innhold

Fakta om festplassen i Bøkeskogen.

På 1700-tallet var det militær eksersisplass på dette området. Fra 1820-tallet har dette også vært byens utendørs samlings plass ved festlige anledninger, med 17. maifeiringer fra 1844. Midt på 1870-tallet begynte man med felles friluftsfrokoster på søndager i sommerhalvåret, tilstillferdige koraler fra byens Borgermusikk. Tradisjonen lever fortsatt i beste velgående!

Bildet nedenfor er det eldste fotografiet vi kjenner fra Bøkeskogen, tatt 17. mai 1859. Området nærmest tribunen var forbeholdt byens velstående borgerskap, mens øvrige tilskuere måtte holde seg litt på avstand. Den dag i dag ligger det fortsatt tre små terrasser oppover i skråningen og vitner om ”allmuens” plass i byens sosiale rangorden.

Festplassen 17 mai 1859.jpg

Musikk

Den første musikktribunen, reist ca.1850, ble etter hvert avløst av flere midlertidige installasjoner fram til 1870. Da kom et prektig, høyreist byggverk i sveitserstil som ble stående helt til 1936. Nåværende paviljong stod ferdig 1938 i tidstypisk funkisarkitektur, tegnet av larviksarkitekten Narve Ludvigsen.

musikktribunen.jpg

Bevertning

Rundt Festplassen har det gjennom tidene vært flere bevertningssteder. Bøkeskogens første restaurant ble etablert på sørsiden av plassen ca.1870 som en sveitserbygning. Midt på 1870-tallet kom en noe mer beskjeden konkurrent omtrent der Bøkekroa ligger nå. I en relativt kort periode noen år før og etter år 1900 var Festplassen omkranset av ikke mindre enn tre restauranter. Den tredje lå i skråningen opp mot hovedporten.

Restaurant.jpg

Søndre restaurant gikk bare under tilnavnet Paulsens, etter at flere generasjoner av familien drev den fra ca. 1900 og fram til opphør på 1960-tallet. Av påkledningen kan vi se at bildet må være tatt en søndag. Skyggene forteller at det er sommerettermiddag og året er antagelig ca. 1910.

nordre rest.jpg

På 1960-tallet ble den søndre restauranten revet, mens den nordre ble avløst av et nytt, men fortsatt meget enkelt byggverk.Det ble erstattet av familien Sundals Bøkekroa i 1988.

Til toppen