Stiller opp for Østre Halsen: – Akkurat et sånt initiativ jeg har tenkt på

Innhold

Han blir pappa i august og har egentlig mer enn nok av andre ting å drive med. Men sammen med en gjeng kvinner som brenner for Østre Halsen klarte ikke Andreas Dailey-Oxholm å sitte stille i båten da man etterlyste medlemmer til et nytt nærmiljøutvalg på Østre Halsen. 

Nærmiljøutvalg Østre Halsen Gruppebilde
Denne kvintetten brenner for lokalsamfunnet sitt og meldte seg til nærmiljøutvalget på Østre Halsen. Fra venstre Hanna Karin Løsnæs, Astrid Blom Skaatan, Andreas Dailey-Oxholm, Benedicte Høivik-Carlin og Anna Lena Løsnæs.

– Jeg tenkte «herregud, det er jo akkurat et sånt initiativ jeg har tenkt på». Jeg har vokst opp her, skal snart få barn og må søren meg finne ut av hva som skjer og gjøre det jeg kan for at det skal bli så bra som mulig å være her, sier Dailey-Oxholm.

Denne uka fasiliterte kommunen et folkemøte nummer to på Hølen Matbar - der opprettelse av et nærmiljøutvalg sto på agendaen.

Nærmere 40 nysgjerrige hadde møtt opp og fikk mer informasjon om hva et nærmiljøutvalg kan bidra med,  hva man kan forvente av støtte fra kommunen - og ikke minst hva det kan bety for lokalsamfunnet.

Nærmiljøutvalg Østre Halsen 4
Mange engasjerte "halsebikkjer" på folkemøte nummer to på Østre Halsen - inne på Hølen Matbar.

– Kjempestyrke for området

Til sammen skal det opprettes sju nærmiljøutvalg i Larvik kommune, som i første omgang deler én million kroner i oppstartsmidler øremerket barn og unge.

– Hvis vi har et par kontaktpersoner som kan være med oss og dra dette videre… mange mener at kommunen er for langt unna i det daglige. Nå ønsker vi virkelig å komme tettere på. Det er dette et forsøk på, sa Endre Lindstøl da det nærmet seg tidspunktet for at noen måtte rekke armen i været.

Nærmiljøutvalg Østre Halsen 3
Prosjektleder Endre Lindstrøl og folkehelsekoordinator Mette Daapan.

Lindstøl er prosjektleder for nærmiljøsatsningen i kommunen, og hadde med seg virksomhetsleder Bård Jacobsen for kultur og idrett, samt folkehelsekoordinator Mette Daapan og leder for barne- og familietjenester, Rikke Hellum.

– Det er å få opp det styret nå. Det er alfa og omega. Foreldrene mine bor i Nevlunghavn, og der har de klart å ha et nærmiljøutvalg gående lenge.

– Det er en kjempestyrke for området der. De er utrolig gode på å dra ting sammen, få ut informasjon til folk og komme til kommunen med det vi trenger å vite om hva som foregår der ute, sa Jacobsen.

Stillheten ble brutt

Dailey-Oxholm var først ute med å løfte armen, og ikke mange sekundene etterpå fikk han følge av et bord der fem jenter nettopp hadde kjørt en rask og hviskende rådslagning: Hanna Karin Løsnæs, Astrid Blom Skaatan, Benedicte Høivik-Carlin og Anna Lena Løsnæs.

Stina Bøyum, som har vært sentral i ungdomsklubben «Pumper´n» på Østre Halsen, ønsket også å bidra.

Nærmiljøutvalg Østre Halsen 7
En av de frammøtte etterlyste den gamle bryggebasaren på Østre Halsen - og fikk umiddelbar respons.

Endre Lindstøl var strålende fornøyd da folkemøtet ble hevet etter en snau time.

– Det er vanskelig å melde seg på noe man ikke helt vet formen på. Hvis kommunen skal være så tett på hele veien blir dette mer kommunalt enn vi ønsker, så vi er helt avhengig av at noen tar stafettpinnen. Det blir litt som å velge tillitsvalgte til foreldreutvalget på skolen. Det oppstår en stillhet som du håper blir brutt, og det ble den, sier han.

Og legger til:

– Etter møtet har tre, fire til kommet og sagt at de gjerne vil være med i styret eller tett på styret. De store foreningene, som Halsen IF og begge korpsene, er blant dem. Da har vi oppnådd mye av det vi ønsker.

De siste månedene har kommunen også fasilitert folkemøter på Tjodalyng. Der har et nærmiljøutvalg bestående av 11 styremedlemmer nå konstituert seg, slik at de både får utbetalt sin del av nærmiljøpotten og kan søke på diverse tilskuddsordninger. 

Nærmiljøutvalg Østre Halsen 5
Virksomhetsleder for kultur og idrett i Larvik kommune, Bård Jacobsen, var tydelig på at et velfungerende nærmiljøutvalg vil være en enorm ressurs for hele Østre Halsen.

Gode minner fra bryggebasar

Under møtene på Østre Halsen har det vært gode diskusjoner underveis, og tirsdag lurte en av de frammøtte på hvor det hadde blitt av den gamle bryggebasaren. 

En representant fra korpset tente umiddelbart på ideen - og det samme gjør det nye nærmiljøutvalget.

– Jeg fikk skikkelig flashback til ungdommen! Jeg vant så mye blomkål… jeg ELSKET bryggebasaren! meldes fra jentene. 

– Hva hadde de på bryggebasaren? 

– Man tok lodd og snurret tombola, og så vant man ting fra gårdene rundt her, eller Meny Blinken. Og så spilte korpset, mimrer Anna Lena Løsnæs.

Vil styrke samholdet på Østre Halsen

Sammen med de andre ønsker hun et enda bedre samarbeid mellom de ulike foreningene, skolene, frivilligheten og eldresenteret på Østre Halsen.

– Hva tenker dere er viktigst å gjøre her?

– Jeg tenker samhold. At man ikke bare sitter hver for seg og holder på med sitt, på hver sin tue. Enda mer samhold der alle kan møtes, sier Hanna Karin Løsnæs.

Nærmiljøutvalg Østre Halsen 12
Etter en kjapp rådslagning valgte alle jentene rundt dette bordet å melde seg til tjeneste for nærmiljøutvalget.

– Mye av det som er bra kan bli enda bedre. Særlig det at barn og unge får gode opplevelser, og at vi samkjører mer. Sankthansbål og julegrantenning hvert år, for eksempel, supplerer en av de andre i utvalget. 

Andreas Dailey-Oxholm - som har vært blant Norges beste turnere og også vært student og spilt bass ved Paul McCartney-skolen i Liverpool - flyttet tilbake til Østre Halsen for cirka ett år siden. 

Vil gi innbyggerne mer og bedre info

Han savner å være skikkelig oppdatert på hva som skjer i nærområdet, og har planer om å gjøre noe med det. I tillegg la han merke til kommunens løfter om innflytelse på området.

– Det nytter ikke med sju nærmiljøutvalg i Larvik med masse ideer, og så kommer man til stengt dør hele tida. Nærmiljøutvalgene skal ha reell innflytelse, sa folkehelsekoordinator Mette Daapan på Hølen Matbar. 

Nærmiljøutvalg Østre Halsen 11
Andreas Dailey-Oxholm flyttet tilbake til Østre Halsen i fjor, og har en imponerende CV både innen idrett og musikk.

Det er musikk i de musikalske ørene til Dailey-Oxholm.

– Løftet om at dette ikke blir noen enveiskjøring fra kommunen, og at vi skal få være med og påvirke, er veldig smart. Jeg stoler veldig på Endre (Lindstøl), som er min tidligere lærer og rektor på kulturskolen. Det finnes så masse kompetanse her på Østre Halsen. Jeg er utrolig fornøyd med å ha kommet meg til Østre Halsen og med livet her, og gleder meg til å bidra til å gjøre det enda bedre, sier Dailey-Oxholm. 

PS! Det nye nærmiljøutvalget har allerede rukket å markere seg. Førstkommende tirsdag har de invitert til folkemøte på Hølen Matbar klokka 17.30, der kommunalsjef Jan Olav Vagle i Eiendom og teknisk drift skal orientere om forsinkelsene i det store vei-, vann- og avløpsprosjektet på Østre Halsen. Vagle svarer også på spørsmål fra innbyggerne. 

Til toppen