Ordføreren til verdensmester Oskar (14): - Vi er stolte av deg

Innhold

Han er bare 14 år gammel, men vant gull i VM for kortvokste foran over dobbelt så gamle konkurrenter. Denne uka fikk Larvik-gutten Oskar Alexander Kowalczyk sin velfortjente hyllest på kontoret til ordfører Erik Bringedal. 

Oskar Og Erik
Oskar Alexander Kowalczyk (14) hadde tatt med seg VM-medaljene sine da han ble invitert på lunsj på ordførerens kontor onsdag. Foto: Oleg Nemchenko

 Larvik kommune er veldig stolte av deg, og du er en flott ambassadør for byen vår, sa Bringedal da han inviterte Oskar og familien på lunsj. 

Også varaordfører Rune Høiseth og Sp-politiker Olav Nordheim - som er leder for hovedutvalget for miljø, kultur og næring - var på plass for å gjøre stas på 14-åringen. Oskar kom denne uka hjem fra VM for kortvokste i Köln med to gull, ett sølv og én bronse i bagasjen. 

Gullene kom i styrkeløft, mens sølvet kom på 25 meter butterfly og bronsen på 25 meter rygg. 

Oskar Kowalczyk Benkpress
Oskar satte personlig rekord med 60 kilo i benkpress. Det holdt til gull. Foto: BKMF e.v./Anna Spindelndreier

– Hva var målsettingen før du dro til Köln? 

– Målsettingen var å vinne, svarer Kowalczyk.

Over 20 land og 500 deltakere var med i VM for kortvokste, der flere av disiplinene også finnes på programmet til sommer-OL og sommer-paralympics. 

Kowalczyk trodde han hadde størst sjanse til å hevde seg i svømmeøvelsene, men det var altså i benkpress han gjorde det aller best. 

– Jeg var veldig overrasket over at jeg tok gull der, foran en 30 år gammel franskmann, sier han. 

14-åringen konkurrerte her i vektklasse 44. Oskar løftet tre repetisjoner med ulik vekt i benkpress: først 30 kilo, så 45 kilo og til slutt 60 kilo. Så tungt som 60 kilo hadde han aldri løftet tidligere. 

Oskar vant gull både for tyngste løft, og for beste totalvekt av tre løft. 

– Hvordan var det å konkurrere mot voksne menn med skjegg? 

– Jeg var ganske nervøs, og så for meg at jeg kom til å tape ganske hardt siden konkurrentene var voksne, og jeg fortsatt er å regne som barn, sier han. 

Oskar Kowalczyk 3
Ett sølv og én bronse ble beholdningen fra svømmehallen for Oskar. Foto: Anita M. Iversen

Slik ble det altså ikke - og det var ikke bare prestasjonene til Oskar som imponerte de folkevalgte på ordførerens kontor. 

– Oskar er en veldig talefør type, som svarer godt for seg. Han har det både i hodet, beina og armene, konstaterer Bringedal. 

Og legger til: 

– Det er ikke ofte vi kan skilte med verdensmestre i Larvik. Når vi en sjelden gang får det synes jeg det er viktig å markere det litt. 

Oskar Alexander Kowalczyk 2
Oskar er sterk både i bein og armer - men også i snakketøyet. Foto: Oleg Nemchenko

Hovedpersonen selv legger ikke skjul på at han likte oppmerksomheten. 

– Det var veldig hyggelig. Det er ikke alltid jeg får så mye oppmerksomhet, så det har vært gøy, men også rart. Nå er det plutselig en del folk i Larvik som vet hvem jeg er, sier han. 

Han var avhengig av en innsamlingsaksjon initiert av egen tante for i det hele tatt å komme seg til VM. Takket være bidragsytere både på Spleis og GoFundMe kom Oskar seg til start.

Medaljer
Foto: Oleg Nemchenko
Erik Bringedal Ler

– Vi fikk inn 30 000 kroner totalt, og det holdt til hele oppholdet. 

– Hvordan var opplevelsen?

– Jeg var veldig nervøs da jeg reiste, men det var veldig gøy. Jeg møtte mange nye folk der og har fått nye venner. To på Snapchat og én jeg fikk nummeret til. De var fra England og USA, sier han. 

– Hva er den ultimate drømmen med idretten?

– Jeg har en drøm om å konkurrere i Paralympics, sier Oskar. 

Ordførerens Kontor
Foto: Oleg Nemchenko
Til toppen