Her heises «Bøketrollet» på plass

Innhold

Planen var egentlig å avduke Bøketrollet våren 2024. Men steinhugger Martin Kuhn har jobbet på spreng - og onsdag ble den 27 tonn tunge attraksjonen i larvikitt heist på plass! 

Bøketrollet 4
Steinhugger Martin Kuhn skal gjøre den siste finpussen på Bøketrollet de neste dagene, men er meget godt fornøyd med resultatet.

– Jeg tok meg nesten ikke fri i sommer! Jeg satset på å få den ferdig i tide til Kulturnatt (11. november). Det er fin anledning for avduking, sier Kuhn. 

Det er Lundhs som har donert steinen, som veide nærmere 40 tonn før Kuhn satte i gang. 13 tonn senere er den altså så godt som ferdig - nå gjenstår bare finpussen de kommende dagene. 

Da har folk også muligheten til å se kunstneren i aksjon på nært hold. 

– Trollet har ennå ikke fått tennene sine, og den mangler en ring i et øre. I tillegg blir det litt polering og finarbeid. Det blir fint å få møte folk her i Bøkeskogen, og jobbe samtidig. Jeg er vant med å jobbe alene, sier Kuhn. 

Bøketrollet 2
Det ble ikke lysende øyne i akrylglass, men røde granittøyne.

Har fått inn over to millioner

Det er Larvik og Omegn Turistforening, ved Bøkeskogutvalget, som har vært pådriverne for den nye og spektakulære lekeplassen i Bøkeskogen. I våres presenterte de «Bøkebølgen», som er blitt en stor suksess, og nå kommer altså hovedattraksjonen «Bøketrollet». 

Midlene har de fått gjennom kommunestyret (1,5 millioner kroner), Larviksbanken og Sparebankstiftelsen DNB (en halv million kroner), samt dugnadsarbeid og graving fra entreprenør Kaare Mortensen og larvikitt fra Lundhs. 

– Vi prøver så godt vi kan å engasjere politikerne også, til å se at vi må ta vare på dette sammen. Det koster noen kroner å holde ting rundt oss ved like, men når vi ser den daglige aktiviteten her, frisklivssentralen med folk på 70-80 år som trener her, så er det verdt det. Kommunen sparer penger på sikt ved at folk er aktive, sier prosjektleder Leif Werner. 

Varaordfører Gina Johnsen (Frp) tilbrakte formiddagstimene i Bøkeskogen, og fulgte dugnadsgjengen på nært hold fram til trollet ble løftet bort til sitt kommende hjem på lekeplassen utenfor Bøkekroa.

Trollet har både nese å klatre på, og en sklie bak i nakken som barna kan få glede av. 

– Dette trollet gir stedet en ny dimensjon, og blir en attraksjon, sier hun. 

Bøketrollet 7
Heisekraner og flere lastebiler var i aksjon for å få trollet dit det skulle.

– Jeg tror det vil skape enda mer blest om Bøkeskogen, som et av de fineste turområdene vi har i Larvik. Det er en kombinasjon av noe av det beste Larvik har å by på: Bøkeskoge, larvikitt og frivillige som får til masse med få resurser. Jeg synes dette er blitt veldig bra. 

Heldige Larvik

Selv er Johnsen bestemor til ei jente på to år, som hun gleder seg til å ta med til den nye lekeplassen. 

– Denne er ikke som andre lekeplasser. Jeg håper det blir et sted som barnefamilier har lyst til å oppsøke og oppleve. Jeg har et barnebarn som skal ned og hilse på trollet, skli på sklia og klatre på det, sier hun. 

Gina Johnsen
Varaordfører Gina Johnsen var på plass i Bøkeskogen onsdag.

Og legger til: 

– Av og til tenker jeg at vi ser oss litt blinde på hvor heldige vi er som har Bøkeskogen midt i byen. Det er helt unikt. En perle av sted i sentrum av Larvik. Når det nå blir lagt til rette for barnefamilier og aktiviteter, er det helt supert. 

Den offisielle avdukingen av Bøketrollet skjer under Kulturnatt 11. november, klokka 18.00. 

Planen var i utgangspunktet at trollet også skulle få lysende øyne i akrylglass, men disse er nå blitt erstattet av røde granittøyne. 

– Vi hadde en diskusjon på det. Trollet skal stå her i hundrevis av år, og lysene vil gå i stykker. En stein som er knallrød fanger blikket like godt som lyset, og varer like lenge som trollet. Men kanskje vi kan få belysning fra undersiden, fra haka og opp. Hvis vi får lov til det, sier kunstner Martin Kuhn

Leif Werner
Leif Werner er prosjektleder for den nye lekeplassen i Bøkeskogen.
Til toppen