Samarbeider for en grønnere fremtid

Innhold

Det er grønn september hos Larvik bibliotek. Med på laget er VERKET, som skal gjennomføre to store prosjekter på bibliotekets lokaler. Fokuset står på gjenbruk, riktig sortering, sykling, natur og mye annet.

VERKET er et lavterskeltilbud for mennesker i yrkesaktiv alder som er helt eller delvis utenfor arbeid. De holder til nederst i Kongegata og har daglig aktiviteter innenfor blant annet kunst, kultur og håndverk. I tillegg har de en kafé som er åpen for alle.

I september skal VERKET ha sin strikkekafé i bibliotekets lokaler hver mandag. Her er alle hjertelig velkommen til å være med å skape et nytt fellesskap og få nye bekjentskaper.

Allerede 5. september rigges det opp to store prosjekter fra VERKET i bibliotekets lokaler - Covidprosjektet LarviksTeppet og et helt nytt konsept Fra Duk til Drakt.

LarviksTeppet

Ved inngangen til karantenetiden i mars 2020 opprettet strikkegruppa ved VERKET et mysterie-lappe-teppe-strikk, og inviterte alle som ville være med til dugnad med restegarn og mønsterstrikk. Hver uke ble det lagt ut mønster til en ny lapp i mønsterstrikk på VERKETs digitale inspirasjonshus "VERKET hjemmefra" med veiledende bilder- og videodemonstrasjoner.

Biblioteket og VERKET gjør teppet tilgjengelig i hele september for de i befolkningen som har vært med å bidratt i samstrikken. Samtidig inviteres nye inn til å bidra med å strikke en lapp eller rille.

LarviksTeppet presenteres for å skape et miljø i biblioteks lokaler, hvor du som gjest kan sette deg ned “midt i teppet”, ta opp et nøste og noen pinner fra en kurv som står der, og strikke deg noen masker inn i fellesskapet.

Les mer om LarviksTeppet

Fra Duk til Drakt

Fra Duk til Drakt er et nytt konsept og ny aktivitet på VERKET. Det skal lages festdrakter av gjenbrukte tekstiler. Vi er på jakt etter kjære skatter fra en svunnen tid som ofte er gjemt og glemt i skuffer og skap. Broderte duker, gardiner, brokader, bomull, lin og silke skal bli vakre drakter som skal inngå i en festdraktsamling.

Disse kan leies og slik være en brobygger for inkludering i en tid der mange møter på forventninger og kleskodepress, som de ikke har rammer til å innfri. Det vil være mulig å bidra inn i dette prosjektet ved å donere tekstiler. I september vil VERKET stille med en doneringsautomat for tekstil i bibliotekets lokaler, hvor bidrag vil bli mottatt med stor takk.

På den store klesbyttedagen søndag 25. september får trær fra VERKET nytt liv som klesstativer. De slanke bjørkestammene med føtter av betong var i utgangspunktet produsert av VERKET til utstillingen Livet med Lena Solberg. Utstillingen ble montert under åpen himmel og trekroner i Bøkeskogen i mai 2019. Trestammene som den gang var i tjeneste for oppheng av Lena sine tekster og bilder, får nå nytt liv som klesstativ til skatter av klær som skal selges og byttes.

Aktivitetsdag tirsdag 27. september

Samarbeidet mellom Larvik bibliotek og VERKET avsluttes med en VERKET-aktivitetsdag på biblioteket tirsdag 27. september. Da inviteres barn og voksne til å lage sin egen “Hemmelige Verden” i form av en boks.

En boks eller eske kan jo være symbol for så mye. For eksempel kan det være et godt sted å ta vare på og gjemme minner og skatter. VERKETs veiledere og medlemmer vil bistå deg til å bli inspirert til å lage en betydningsfull boks eller eske akkurat for deg.

I tråd med fokuset på gjenbruk vil det tas i bruk blant annet avgåtte bøker, tidsskrifter og magasiner. Særpreget av din boks vil oppstå gjennom teknikker som decoupage og collage. Dette er en aktivitet som passer for alle aldre, og som også kan være fint å gjøre sammen.

Til toppen