Farhia Luul Makerow (2019)

Innhold

The power of empathy

Farhia Luul Makerow vil bekjempe kjønnslemlestelse. Ikke ved å opptre bedrevitende og dømmende, men ved å prøve å forstå de som omskjærer og hvilke grunner som ligger bak.

Farhia har klare meninger om et vanskelig tema. Hun oppfordrer oss til å være kritiske og tørre å tenke annerledes. I Bølgen torsdag 17. oktober skal hun snakke om hvordan mer empati kan være en løsning.

– Jeg var nylig i Tanzania og snakket med de som omskjærer. Jeg vil så gjerne prøve å forstå dem. Det er jo ingen som er født onde, men de vet ikke om noe annet. Omskjæring går i arv fra generasjon til generasjon.

Mødre bør feires hver dag.

Farhia har vokst opp med en mor som minnet henne stadig på at vi må forlate verden litt bedre enn vi fant den. Moren var ikke redd for å bruke stemmen sin for å kjempe for de uten stemme. Hun våknet midt på natten for å hjelpe vanskeligstilte kvinner og barn. Hun kjempet for barn- og kvinnerettigheter i et land kvinner var undertrykt. Hun minnet oss på at vi skal være takknemlige for alt. Til og med i vanskelig perioder fikk vi beskjed om å være takknemlige fordi med utfordringer kom kunnskap og lærdom.

Farhia Luul Makerow.jpg

Fakta om Farhia Luul Makerow

Farhia deler viktigheten av å jobbe med alle parter som er involvert i praksisen med omskjæring. De som er omskjærere må inkluderes like mye som overlevende og menn, for å utrydde dette fenomenet.

Farhia Luul Makerow er en 22 år gammel norsk-somalisk student fra Larvik, og ble nominert til Jentepris 2017 for sitt arbeid mot kjønnslemlestelse. Hun har jobbet aktivt mot omskjæring i et halvt tiår.  

Da hun var 15 år var hun en del av dokumentarfilmen «I min mors navn» der vi følger Farhia som reiser fra Norge til Somalia for å kjempe mot en flere tusen år gammel praksis. Siden da har hun jobbet med ulike frivillige organisasjoner som taler om omskjæring og mobbing i skolene.

Til toppen