En trygg og god jul for alle barn.

Snart er det jul igjen, men på grunn av koronasituasjonen og smittevernet blir det en annerledes julefeiring i år. Mange barn har kjent på utrygghet dette året. Da er det ekstra viktig at de voksne tenker over sin egen alkoholbruk når de er sammen med barn i jula.

Larvik er en Av-og-til-kommune. Siden 2008 har vi jobbet sammen med Av-og-til for å forebygge og redusere alkoholskader og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Derfor ber vi alle voksne om å tenke over sin egen alkoholbruk når de er sammen med barn i jula. Tenk på om det er barn i juleselskapet ditt som kan ha behov for at nettopp du rekker ut en hånd. Voksne forandrer seg når de drikker alkohol, og det synes mange barn er ubehagelig og utrygt.  

Slik kan du gjøre jula bedre for barn som trenger det:

  • Bruk alkovett sammen med barn. Barn merker at du har drukket, lenge før du selv gjør det, og grensen mellom trivelig og utrivelig stemning er hårfin.
  • Dersom du er bekymret for at et barn ikke har det bra hjemme, er det viktig å vise at du bryr deg. Spør barnet hvordan det går, og gi det tid og omsorg.
  • Inviter barnet med på familieaktiviteter som baking, spillkveld eller skitur.
  • Dersom du er usikker på hva du skal gjøre, eller mistenker at situasjonen er akutt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Der kan du få råd og hjelp fra fagpersonell.

Vi ønsker dere alle en god og trygg jul!

 

Men vennlig hilsen 
Erica G. Dabe, SLT koordinator i Larvik kommune
Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til
Mette Daapan, Folkehelse Koordinator i Larvik kommune

Til toppen