Larvik kommune på Arendalsuka

Innhold

Larvik kommune er med på flere arrangementer under årets Arendalsuke. Her finner du oversikt over hvilke.

Arendalsuka
Arendalsuka ble arrangert for første gang i 2012 og er en demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i. Foto: Mona Hauglid

Arendalsuka arrangeres fra 12. til 16. august. Her møtes politikere, journalister, forskere, organisasjoner og næringsliv. I løpet av de fem dagene arrangeres det rundt 1900 arrangementer og 200 stands.

Mandag 12. august

Skal kommunene bestemme over forskningen også nå?

Deltaker fra Larvik kommune: kommunedirektør Gro Herheim

Kunnskapen må utvikles der utfordringene er – ofte i kommunene. Må både forskningsmiljøene og kommunene endre tilnærming til hverandre slik at ny kunnskap faktisk blir tatt i bruk?

Kommunene og dermed Norge, står til knes problemer. Vil endringstakten komme til å snu opp ned på mye av det vi i dag tar for gitt? Tegner det  seg et bilde av et demokrati og samfunnsverdier som er så kraftig utfordret at det skremmer? KS etablerer Kommunenes samarbeidsarena for forskning, KSF, Forskningsrådet lyser ut 150 millioner til styrkningen av sammenhengende helse- og omsorgstjenester.

MEN: Hvordan kobler vi  kommunens vanlige ansatte med forskerne kunnskapsmessig? Og hvordan realitetsorientere økonomisjefens analyser av disposisjonsfondets handlingsrom og den nyvalgte politikerens vyer for endelig å realisere sine hjertesaker? Er forskning og kunnskap som tas i bruk det som vil hindre kommuner en sikker vei lukt til Robæk?

Arrangør: KS Kommunenes organisasjon, Forskningsrådet

Arrangementet streames

Til arrangementet

Tirsdag 13. august

Det er vel nok natur?

Deltaker fra Larvik kommune: Anders Lund, rådgiver Arealplan 

– Det er vel nok natur var overskriften i en lederartikkel i Finansavisen i januar, signert redaktør Trygve Hegnar. Han kommenterte NRKs program Oppsynsmannen, der Bård Tufte Johansen viser fram omfanget av inngrepene i norsk natur. Hegnar konkluderte med at «…både de enkelte inngrep og summen er ubetydelige…»

Men de som har kunnskap om temaet, som Klimautvalget 2050 (2023) og Naturrisikoutvalget (2024) vurderer dette annerledes. For mange kommuner planlegger nedbygging av natur til formål som skoler, eldresentre, næringsparker og boliger. Og ikke minst: hytter. I tillegg ivrer næringslivet og mange politikere for bredere og rettere veier. Sammenlagt fører alle slike prosjekt til store klimagassutslipp og mindre natur.

Norges 357 kommuner har ansvar for arealforvaltningen i Norge. Hvordan kan disse ta nødvendige nasjonale og internasjonale hensyn til klima og naturmangfold – samtidig som de ivaretar behovet for utvikling og næringsvirksomhet i eget lokalmiljø? Hvem har ansvaret for summen av alle naturinngrepene? Hva kjennetegner kommuner som klarer å kombinere behovet for utvikling med hensynet til natur og klima? Hvordan håndterer ansatte og folkevalgte krysspresset og behov for stadig mer kompetanse på dette feltet?

Anders Lund, rådgiver i Arealplan i Larvik kommune, innleder om prosjektet "Operasjon planvask" og hvordan det kan vise vei for andre kommuner.  

Arrangementet streames

Til arrangementet

Arrangør: Kommunalbanken AS, Norsk Klimastiftelse

Onsdag 14. august

Mer for mindre: Vi må effektivisere, men må vi også prioritere? 

Deltaker fra Larvik kommune: ordfører Birgitte Gulla Løken

Lite tyder på at det blir mer penger til kommunene i framtiden. Samtidig setter krig og ustabilitet i verden, klimaendringer, utfordringer med demografi og økende bemanningsproblemer kommunene under stadig større press.

Alle er enige om at kommunene må effektivisere, men hva må vi også prioritere bort?

Hva skal være “godt nok”?

Til arrangementet

Arrangør: Framsikt, Visma

Hvorfor går mange barnefamilier under radaren?

  • Deltaker fra Larvik kommune: ordfører Birgitte Gulla Løken

Flertallet av de som står i Frelsesarmeens matkøer er barnefamilier. Over 100.000 barn vokser opp i vedvarende fattigdom og mange foreldre tar barna ut av fritidsaktiviteter og lever i helseskadelige leiligheter med mugg og råte. 

Hvorfor er det sånn i Norge? Hvorfor lar vi så mange barnefamilier være alene med sine utfordringer? Hvorfor får de ikke hjelp tidligere?

Frelsesarmeen møter barn, ungdom og familier i over 100 lokalsamfunn. Vi møter dem i våre barnehager, barnevernsinstitusjoner, fosterhjem og Home-startavdelinger. Andre blir vi kjent med via matutdelinger, væresteder og i våre  veiledningsprogrammer. 

Gjennom vårt arbeid har vi utarbeidet rapporten  «Tidlig innsats- rett hjelp til rett tid ». Rapporten setter fokus på hvordan fattigdom også må bekjempes tidligere i barnets liv og har en rekke forslag til tiltak.

Til arrangementet

Arrangør: Frelsesarmeen

Torsdag 15. august

Musikkpolitikk på bortebane

Deltaker fra Larvik kommune: Gina Merethe Johnsen, varaordførere Larvik og Bård Jacobsen, virksomhetsleder kultur og idrett

Musikk skaper verdier for individ og samfunn. Utover kunstnerisk egenverdi har musikk dokumentert effekt på helse, livskvalitet og læring. Kan større gevinster fra musikk løses ut hvis flere politikkområder ses i sammenheng, utover kulturpolitikken?

Demenskoret på NRK har tydelig vist musikkens helsegevinst. Deltakelse i musikkaktivitet bidrar til å motvirke utenforskap og ensomhet, og bygge god psykisk helse.  Musikk har også gode effekter på kognisjon og læring. Hvordan sikrer vi at politiske innsatser realiserer musikkens potensiale i samfunnet, i en tid der store omstillinger tvinger oss til å tenke nytt? Hvordan etablere løsninger på tvers av sektorer, både på statlig og kommunalt nivå?

Det regjeringsoppnevnte Musikkutvalget  vil utfordre politikere på nasjonalt nivå, fra regjering og Storting, på hvordan musikk kan brukes som ressurs i helse og omsorg, og til å motvirke utenforskap generelt. Vi har også invitert politikere fra Oslo kommune og Larvik kommune, hvor det er innsatser som nettopp synliggjør musikkens samfunnsmessige betydning. I Oslo etableres nå demenskor i alle bydeler. Larvik har prosjektet «Sammen om elevene», hvor ungdomsskoleelever som har falt utenfor skolen, gjennom et tilrettelagt opplegg med musikk og kunst opplever mening og mestring, og får hjelp til å komme tilbake på skolen.

Arrangementet streames 

Til arrangementet

Arrangør: Musikkutvalget 

Se intervju med blant annet kommunedirektør Gro Herheim på Arendalsuka i 2023. Da debatterte hun kommunenes inntektssystem. Et system hun mener er dypt urettferdig, som skaper større forskjeller mellom kommunene og som rammer de svakeste.

Til toppen