Hiroshimadagen 6. august

Ordfører Rune Høiseth og Larviks Nei til Atomvåpen markerte Hiroshimadagen i Badeparken mandag 6. august 2018.

Ordføreren er med i Mayors for Peace (ordførere for fred/mot atomvåpen) og avduket en midlertidig plakett ved Fredstreet i Badeparken som ved en senere anledning skal erstattes av en offisiell fra organisasjonen i Japan.

En tankevekkende og verdig markering, med taler, diktlesning, appell og flott musikalsk innslag på fiolin.

Fredstre, 2. generasjons atombombet Ginko bilboatre fra Hiroshima

Kl. 08.15 den 6. august 1945 ble Hiroshima redusert til aske av én enkelt atombombe som tok livet av så mange som 140 000 mennesker innen utgangen av året.

Et atombombe-bombet tre som bivånet de grusomhetene en atombombe kan forårsake, hadde gitt frø som spiret igjen opp av asken. Dette ga innbyggerne håp og mot til å leve videre, som en symbolsk beskjed om fjerning av alle atomvåpen og en virkeliggjøring av evig fred.

Vi takker Larvik kommune for å ha plantet dette fredstreet og det er vårt inderlige håp at det vil bli tatt godt og kjærlig vare på av alle kommunens innbyggere og at det vil tjene som et symbol på dette steds fredsønske.

Treet ble plantet 23. mai 2018.

Mayors for Peace

Modertreet til dette ginkgo-treet står i Shukkeien-hagen, 1370 meter fra hyposenteret til atombombingen (et sted for nasjonal naturskjønnhet skapt i 1620), og sies å være over 200 år gammelt. Treet gikk nesten overende på grunn av lufttrykket fra atombomben, men det overlevde både det og brannene omkring. Det sprer fortsatt ut sine store grener.