Komfyrvaktkampanjen

10. februar arrangeres komfyrvaktkampanjen og du kan vinne en komfyrvakt som Larvik brann og redning også monterer hos vinnerne! Frist for å bli med i trekningen er senest 16/2.

Brann- og redningsvesenet i Vestfold og Telemark rykket i 2020 ut til 139 branner og branntilløp på komfyren. I hovedsak tørrkokinger. En komfyrvakt kan løse problemet og bidra til å redde liv og verdier.

Onsdag 10. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene. Under kampanjen vil brann- og redningsvesenet og det lokale eltilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet.

Som del av kampanjen vil det bli delt ut 250 komfyrvakter til noen som trenger det rundt om i landet. Også i Larvik vil det bli delt ut flere komfyrvakter.

Bli med i trekningen, frist senest 16/2

Det man må gjøre for å være med i trekningen er å skrive en e-post til lene.tande@larvik.kommune.no, og skrive hvorfor du eller den du skriver inn for bør bli valgt ut til å få komfyrvakt.

Larvik brann og redning vil komme for å montere den og ta en prat om brannsikkerhet i hjemmet. Det vil informeres om kampanjen på Facebook og Instagram.

Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak «Alt vi kan mot brann» står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.

– Mange sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til. Det kan fort gå fra matos til farlige branngasser, og i verste fall kan det oppstå brann, sier branninspektør Lene Tande ved Larvik brann og redning.

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos elektronikkbutikker, kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

– De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier Tande.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Hold oppsikt under matlaging og skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier Tande.

Brosjyrer

norsk

amharisk - arabisk - dari  - engelsk - fransk - litauisk - pashto  - polsk - russisk - nordsamisk - somalisk - spansk - tagalog - thai -  tigrinya - tyrkisk - tysk -urdu vietnamesisk