Steinalderboplasser

Innhold

Fakta om steinalderboplasser i Bøkeskogen.

Høsten 2008 ble det gjort spennende funn i denne delen av Bøkeskogen. Arkeologiske undersøkelser i forbindelse med ny trasé for E18 avslørte en mengde flint i tre områder på til sammen over ti mål. Flintavslagene stammer fra produksjon av økser og andre typer steinredskaper. 

TegningSteinalderboplasser.png

Nøstvetkulturen

Funnene tilhører den såkalte Nøstvetkulturen fra slutten av eldre steinalder, før menneskene begynte med jordbruk. Funn overså store områder er ekstra spennende fordi det tyder på at folk har holdt til her i mange hundre år.

I hellingen ned mot Farris lå det for 7000 år siden en steinalderboplass. Funn av flint fra redskapsproduksjon forteller at folk her bygget båter og var fiskere og jegere.

Typisk steinartefakt fra 8-9000 år gamle steinalderboplasser i Bøkeskogen. Fra en slik ”kjerne” av flint brukte steinaldermenneskene å slå av smale flintstykker. Disse ble videre bearbeidet til forskjellige redskaper som kniver og pilspisser. 

Verdens fineste kjerne.JPG

Fjordarmer

For 8500-7000 år siden stod sjøen 40-50 meter høyere enn nå, slik nedenfor viser. Dette området var da en nordvestvendt strand, godt skjermet på innsiden av Raet. Farris og Lågendalen var fjordarmer, og utenfor lå øyer og holmer med rike muligheter for jakt, sanking og fiske. 

GAmmel topografi.jpg
Dagens topografi.jpg

Nøstvetfolket laget stokkebåter for å komme seg rundt 100 meter mot nordøst ligger en heller hvor det også er funnet spor etter steinalderfolket. I høyereliggende områder, nærmere grensen mot Telemark, er det gjort enda eldre funn. Disse funnene viser at det har bodd mennesker i Larvik-området i over 10 000 år.

Heller.jpg
Til toppen