Larviks storstue

Innhold

Bøkeskogen er en unik botanisk forekomst med viktige innslag av arkeologisk og geologisk fellesarv. Bøken innvandret sent til Norge. Den avløste den dominerende hasselen for omtrent 1300 år siden. Med sine 297 mål utgjør området ti prosent av all bøkeskog i Norge.

Viktig i alle tider

Området rundt Bøkeskogen har vært viktig for menneskene til alle tider. Her slo steinalderfolket seg ned for ca. 8500 år siden. Mange tusen år senere ble noen av distriktets eldste kjente gårder ryddet i nærheten, og til venstre for deg har du en stor gravhaug fra vikingtiden. Gravhaugene og Bøkeskogen er omtrent like gamle. Kanskje plantet i sin tid de som ligger gravlagt her skogen.

Utflytterdagen 

Utflytterdagen er en videreføring av 1. pinsedags felles frokoster fra 1870-tallet. Medbrakt nistekurv og kaffe var vanlig – den gang som nå.

Fam Falch.jpg

”Lystskov”

I 1883 ønsket kammerherre Fritz Wilhelm Treschow å overdra Bøkeskogen gratis til staten. Tilbudet ble akseptert 17. mai 1884 og Bøkeskogen ble opprettet som ”Lystskov for Laurvig”. Faktisk det første offentlige naturverntiltaket i Norge. I 1980 fikk skogen status som landskapsvernområde, og i 2006 ble den innlemmet i UNESCOsGea Norvegica Geopark.

Med sine mange turstier, festplassen og den unike stemningen står Bøkeskogen sentralt i byens liv. Siden 1870-tallet samlerbyens innbyggere seg i sommerhalvåret til felles utendørsfrokost hver søndag morgen, mens de lytter til Larvik Borgermusikks fredsommelige koraler. Også Utflytterdagen, hvorfastboende og utflyttere møtes, har lange tradisjoner. Fornminnene skjøttes i samarbeid med Larvik kommune, Bøkeskogens og Kilens Venner samt Vestfold og Telemark fylkeskommune v/ Kulturarv.

Larvik Borgermusikk er Norges eldste gjenlevende blåserensemble, stiftet i 1849. 

MusikktribunenKorps.jpg
Til toppen