Hold oversikt over dine nærkontakter

Alle dine nærkontakter settes i karantene i 10 dager hvis du får påvist covid-19. De vurderes da som mulige smittede. Du kan bidra til å begrense smitte ved å holde oversikt over dine nærkontakter.

Vi oppfordrer deg til å holde oversikt over hvem som er dine nærkontakter. I løpet av en uke kan det være vanskelig å huske hvem man har vært i kontakt med både på jobb og fritid. Et tips er å lage en liste hver dag.

Vi er blitt vant til 1-meters regelen nå, men sporingsarbeidet kan vise at du har flere nærkontakter selv om du har overholdt denne regelen.

Så hva er definisjonen på en nærkontakt? Her får du svaret:

Man regnes som «nærkontakt» hvis:

• man har hatt kontakt med en person som er bekreftet smittet med covid-19 mindre enn 48 timer før den smittede fikk de første symptomene

OG

• kontakten har vært
      • under to meters avstand i mer enn 15 minutter ELLER
      • direkte fysisk kontakt ELLER
      • direkte kontakt med sekret (eks. spytt, svette, slim, tårer)

Tips for arbeidshverdagen

• Begrens antall kollegaer du har nærkontakt med
  • Sitt på fast plass hele møtet
  • Hold gjerne to meters avstand så mye som mulig, spesielt i pauser
  • Ta en opptelling av alle kollegaer som har vært dine nærkontakter før du går hjem
  • Sprit bordflater
  • Sprit verktøy
  • Sprit ratt og andre berørte overflater i arbeidsbil

Faktorer kan bidra til å øke smittefaren

• mengde av fysisk nærhet (hvor lenge)
  • grad av fysisk nærhet (hvor nær)
  • om samværet har vært innendørs, særlig ved lite luftvolum og dårlig ventilasjon,
  • om den smittede har hatt symptomer som hosting eller nysing,
  • om den smittede er voksen (barn i barnehage og barneskole har en mindre sentral rolle i smittespredning)
  • om den smittede har pustet tungt (trent), snakket, sunget og lignende (økt utånding øker mengden virusholdige dråper som skilles ut per tidsenhet).
  • om kontakten har funnet sted i den mest smittsomme perioden (mest smittsom dagen før symptomstart)
  • bruk av beskyttelsesutstyr: dersom den syke i jobbsammenheng i helsetjenesten har brukt kirurgisk munnbind type II/IIR og ikke hadde symptomer, trenger ikke personer de har hatt nærkontakt med følges opp som nærkontakter. Dette forutsetter at helsepersonellet har brukt munnbind korrekt og i hele kontakten.