10 vanlige spørsmål om karantene

Innhold

Hvem må i smittekarantene? Hvor lenge varer den? Må kjæresten min i karantene når jeg er smittet?

De nye reglene for smittekarantene og isolasjon er nå like – uavhengig av hvilken virusvariant det mistenkes at du eller nærkontakten din er smittet med.

Kort oppsummert er det flere som må i smittekarantene med de reglene som gjelder nå.

Hovedregelen er lik for alle – 10 døgn smittekarantene. Men du kan på døgn 7 av karantenen teste deg ut med negativ hurtigtest. Er du øvrig nærkontakt og skal på skole eller arbeid kan du teste deg ut etter døgn 3.

Har du lyst til å ha juleselskap hjemme eller gå på en konsert? Da finner du svarene på hva som er mulig lengre ned i denne artikkelen. Et godt råd er å tenne et bål og møtes utendørs – da er det enkelt å holde god avstand til andre.

De siste dagene har det dukket opp mange spørsmål, og det vil helt sikkert komme flere. Under finner du svar på de spørsmålene flest lurer på.

1. Hvem skal i smittekarantene?

Alle nærkontakter til en smittet person skal som hovedregel i smittekarantene i 10 døgn. Dette gjelder også for de som har to eller færre vaksinedoser.

Nærkontakten må ha skjedd mindre enn 48 timer før den smittede fikk symptomer på covid-19, eller fra prøvetidspunktet dersom personen ikke fikk symptomer.

Du blir nærkontakt med noen når dere har mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter, direkte fysisk kontakt eller direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt eller snørr) fra den andre personen.

Det skilles mellom nærkontakter som er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære, som kjæreste eller bestevenn, og øvrige nærkontakter. Det er strengere regler for de som er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære.

2. Er det noen som ikke trenger smittekarantene?

Ja, følgende har unntak fra smittekarantenen:

  • De som har gjennomgått covid-19
  • De som har fått oppfriskningsdose av koronavaksinen
  • Øvrige nærkontakter under 18 år

Se mer om unntakene her.

3. Hva er "tilsvarende nære" og "øvrige nærkontakter"?

Husstandsmedlem eller tilsvarende nære er de du bor sammen med eller er så nære at de kan sammenlignes med de du bor med. Dette kan for eksempel være kjærester, bestevenner eller overnattingsbesøk.

Øvrige nærkontakter er de du etter definisjonen over har nærkontakt med, men ikke er husstandsmedlem eller tilsvarende nær med. Dette kan for eksempel være kollegaer, klassekamerater eller et middagsbesøk.

4. Hvorfor skal ikke barn som går i samme klasse til en smittet i smittekarantene?

Det er fordi de som går i samme klasse blir definert som «øvrig nærkontakter» og alle øvrige nærkontakter som er under 18 år er unntatt smittekarantene. Det anbefales at denne gruppen testes så raskt som mulig etter nærkontakt med en smittet person og på dag 3 og dag 7 etter nærkontakten.

Det er likevel slik at noen i en klasse kan være nærere enn andre. Bestevenner, som har mye og nær kontakt over lengre tid, regnes som husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. Da gjelder ikke unntaket fra karantenen.

5. Jeg er smittet. Må besøket mitt i karantene?

Så lenge du har hatt nærkontakt med besøket ditt i løpet av de siste 48 timene før du fikk symptomer på covid-19, eller fra prøvetidspunktet dersom du ikke har symptomer, skal besøket i smittekarantene.

Besøket skal da følge reglene for smittekarantene.

Det kan være litt vanskelig å definere om besøk skal defineres som husstandsmedlem og tilsvarende nære eller øvrig nærkontakt. Dersom besøket ditt overnattet, eller dere hadde mye nær kontakt over lengre tid, defineres dere som «husstandsmedlem eller tilsvarende nære». Var besøket bare innom på en middag, der dere var flinke med smittevernet, kan besøket defineres som «øvrig nærkontakt».

6. Jeg er smittet. Må kjæresten min i karantene?

Så lenge du har hatt nærkontakt med kjæresten din i løpet av de siste 48 timene før du fikk symptomer på covid-19, eller fra prøvetidspunktet dersom du ikke har symptomer, skal kjæresten i smittekarantene.

Som kjærester har man trolig mye nær kontakt over lengre tid, så derfor defineres kjærester som «husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære».

7. Hvordan teller jeg døgn i smittekarantene når jeg bor med en som er i isolasjon?

Hvis du bor sammen med den som er smittet skal du begynne å telle døgn i smittekarantene når personen du bor med har vært 4 døgn i isolasjon.

Det betyr at man regner siste nærkontakt med en smittet i husstanden fra 4 døgn inn i isolasjonstiden.

Eksempel:
En familie på tre bor sammen. Sønnen i huset får en positiv covid-19-test. Han skal i isolasjon i 6 døgn. Mor og far skal i smittekarantene i 10 døgn. De kan begynne å telle 10 døgn når sønnen har vært 4 døgn i isolasjon. Det betyr at den totale karantenetiden blir 14 døgn. De kan ta en PCR-test etter 11 døgn (4 + 7) og avslutte smittekarantene hvis den er negativ.

8. Hvordan avslutter man smittekarantenen?

Husstandsmedlemmer til en smittet person må telle 4 døgn av isolasjonstiden før de begynner å telle 10 døgn i smittekarantene. Du kan teste deg med PCR-test eller en selvtest/hurtigtest etter 7 døgn fra siste nærkontakt. Hvis den er negativ kan karantenen avsluttes.

Tilsvarende nære: Som ikke bor med den smittede personen, skal teste seg med PCR-test etter 7 døgn. Hvis den er negativ kan karantenen avsluttes.

Øvrige nærkontakter: Kan teste seg med PCR-test etter 3 døgn. Hvis den er negativ kan du avslutte karantenen i arbeid- eller skoletiden. Det vil si at du må fortsatt være i karantene på fritiden din og kan for eksempel ikke dra på besøk til andre eller drive med fritidsaktiviteter. Etter 7 døgn kan du ta én ny test, er den negativ kan du avslutte karantenen.

9. Hvilke tester er godkjent?

Alle nærkontakter som er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære skal teste seg så raskt som mulig og det er godkjent å bruke antigen hurtigtest, selvtest eller PCR-test.

Ved selvtest bør det benyttes antigen hurtigtester som er CE-IVD-merket, disse kan blant annet kjøpes på apoteket.

Når du skal teste deg for å avslutte karantenen etter 3 eller 7 døgn er både hurtigtest og PCR-test godkjent.

10. Hvor kan jeg ha smittekarantene?

Smittekarantenen kan gjennomføres hjemme eller på et annet egnet sted der du kan unngå nærkontakt med andre, ha enerom, eget bad, og eget kjøkken eller mulighet for matservering.

Kilde: Helsedirektoratet og FHI

Til toppen