Fare for bakteriesmitte

Folkehelseinstituttet har mottatt rapporter om flere alvorlige tilfeller av infeksjoner av Vibrio Vulnificus hos badende i Oslofjorden. Det er ikke rapportert om tilfeller i Larviksområdet.

Folkehelseinstituttet har i løpet av juli måned mottatt rapporter om fire alvorlige tilfeller av infeksjoner av Vibrio Vulnificus hos badende i Oslofjorden. I tillegg  har den samme bakterien og andre arter av vibrio blitt påvist i sår – og øreganger hos pasienter langs Oslofjorden, Telemarkskysten og Sørlandskysten.

Det har ikke blitt rapportert om tilfeller av infeksjoner i Larviksområdet.

Vibrio Vulnificus er en bakterie som trives godt i brakk- og saltvann med høye temperaturer, og forekommer gjerne dersom det har vært over 20 grader i sjøen over flere dager.

Bakterien når kroppen i form av svelging av sjøvann, eller inntak av rå sjømat, og kan også nå dersom man har åpent sår på huden eller en fersk tatovering. Personer med svekket immunforsvar er særlig utsatt for smitte. Dette omhandler blant annet personer med leversykdommer, blodsykdommer og andre kroniske sykdommer. Barn kan også være særlig utsatt.

Ved smitte, vil symptomer oppstå etter 1-2 dager. Symptomer kan gi utslag i form av en hudinfeksjon og videre eventuell en blodforgiftning, eller direkte som blodforgiftning. Infeksjon av sår vil vise seg i form av sår eller betennelse rundt et område, rundt munnen, i svelget eller på huden. Lokale hevelser med blodblemmer kan forekomme. Kvalme, feber, frysninger og diare er symptomer på alvorlig infeksjonsutvikling. Blodforgiftning utvikler seg raskt, og ved mistanke, er det viktig å oppsøke helsepersonell raskt.

Forebyggende tiltak:

Personer med kroniske sykdommer, særlige lever og blodsykdommer, bør unngå bading ved temperaturer over 20 grader. Dette omhandler også barn.

Personer med åpne sår bør ikke komme i kontakt med sjøvann.

Sjømat med områder med høy temperatur bør kokes.

Korte bad og tørking av huden med håndkle, kan minimere risikoen for smitte.