Satsingsområder

Livsmestring og helse, Bærekraftig utvikling

Dette er en viktig del av fagområdet Kropp, bevegelse , mat og helse.

Rammeplan

Rammeplanen beskriver også barnehagens ansvar og oppgaver i forhold til barnas psykiske helse, og hvordan vi bygger trygge relasjoner i barnehagen.

  • Barnehagen skal være en arena for daglig fysisk aktivitet og fremme barnas bevegelsesglede og motoriske utvikling.
  • Barnehagen skal ivareta barnas behov for fysisk omsorg, inkludert behov for ro og hvile.Barnehagen skal bidra til at barna opplever trivsel, glede og mestring ved allsidig bevegelseserfaringer, inne og ute, året rundt.
  • Barnehagen skal bidra til at barna opplever å vurdere og mestre risikofylt lek gjennom kroppslige utfordringer.
  • Barnehagen skal legge til rette for at barna kan knytte seg til personalet og hverandre.
  • Barnehagen skal sørge for at alle barn opplever trygghet, tilhørlighet og trivsel i barnehagen.
  • Personalet skal møte alle barn med åpenhet, varme og interesse og vise omsorg for hvert enkelt barn.
  • Barnehagen skal ha stor fokus på å forebygge krenkelser og mobbing.
  • Måltider og matlagning i barnehagen skal gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner.
  • Gode vaner som som tilegnes i barnehagealder kan vare livet ut.

Fysisk aktivitet og bevegelse

Livsmestring og helse er et satsningsområde i Larvik kommunes barnehager.

I forbindelse med satsningsområdet får barna tilbud om varierte aktiviteter ute og inne. Vi er ute hver dag, i all slags vær, og barnehagen har et fint uteområde, og et nærmiljø med mange muligheter. Vi har en stor lekeplass med fotballbane, rett på utsiden av uteområdet og kort vei til raet og skogen. Der er også gåavstand til butikken, slik at barna får muligheten til å delta i innkjøp av matvarer til varmmat. Barna er på tur, og får bevege seg i ulikt terreng til ulike årstider. Inne legger avdelingene til rette for fysisk aktivtet tilpasset våre lokaler. I løpet av dagen skal også barna få mulighet til ro, hvile og avslapning.

Kosthold og måltidsglede

I barnehagen serverer vi tre måltider daglig, og har fokus på sunt kosthold, måltidsglede og varierte smaksopplevelse. Barna medvirker i mat - og måltidsaktiviteter. Barna får frukt, grønt og/eller bær hver dag, og varme måltider i løpet av uka. Dette gir barna nye smaksopplevelser. Barna får tilbud om vann eller lettmelk til måltidene. Ved bordet er vi opptatt av samtaler og den gode felleskapsfølelsen, som skal bidra til trivsel og mentalt velvære.

Vi følger Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinjer for Mat og måltider i barnehagen.
Barna vasker alltid hender før måltidene, og har god tid til å spise.
Barnehagen tar hensyn til barn som har særlige behov knyttet til mat og måltider.

Omsorg, trygghet og gode relasjoner

Barnehagens personale har en yrkesetisk forpliktelse til å handle omsorgsfullt over for hvert enkelt barn, og møte barna med sensitivitet. En omsorgsfull relasjon er preget av nærhet, lydhørhet, innlevelse og evne og vilje til samspill. Omsorgen skal prege hverdagslivet i barnehagen, og kommer til uttrykk når barna leker og lærer, i stell,

 I barnehagen får barna varierte utfordringer og meningsfylte aktiviteter. God omsorg styrker barns forutsetning for å utvikle tillit til seg selv og andre, gode relasjoner og til gradvis å ta større ansvar for seg selv og fellesskapet. Gode relasjoner mellom barn oppstår ofte i leken. Omsorg og trygge relasjoner har stor betydning for barns psykiske helse. Å gi barna mulighet til å gi hverandre omsorg, og til å ta imot omsorg, er grunnlaget for utvikling av sosial kompetanse og et viktig bidrag i et livslangt læringsperspektiv. 
Omsorg og trygghet er grunnlaget for lek og læring!måltider og påkledning, og ved å gi rom for ro og hvile.

På barnehagens side Trygg oppstart /Trygge overganger, kan dere lese mer om hvordan vi tilrettelegger for en trygg oppstart i barnehagen tilpasset det enkelte barn og den enkelte familie. Der er også beskrevet hvordan vi jobber for å trygge barna i overgangen mellom liten og stor avdeling, samt trygge overgangen til skolen.

På barnehagens side om VIS kan dere lese mer om hvordan barnehage jobber med vennskap, inkludering og sosial kompetanse. Barnehagen har også en egen plan for å forebygge mobbing.

Kommuneplanens samfunnsdel skal bygges opp i samsvar med FNs bærekraftmål. Noen av målene skal prioriteres i det videre arbeidet i Larvik kommune.

Bærekraftig utvikling handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine. Bærekraftsmålene reflekterer de tre dimensjonene i bærekraftig utvikling: klima og miljø, økonomi og sosiale forhold.

Rammeplanen for barnehagen

Rammeplanen for barnehagen sier om bærekraftig utvikling at barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er en forutsetning for å ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det. Barnehagen har derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn.

Bærekraftig utvikling handler om at mennesker som lever i dag, får dekket sine grunnleggende behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners mulighet til å dekke sine. Det handler om å tenke og handle lokalt, nasjonalt og globalt. Barnehagen skal bidra til at barna kan forstå at dagens handlinger har konsekvenser for fremtiden. Barnehagen skal legge grunnlag for barnas evne til å tenke kritisk, handle etisk og vise solidaritet. Barna skal gjøre erfaringer med å gi omsorg og ta vare på omgivelsene og naturen.

Bærekraftig barnehage

MÅL: "Vi skal øke barnas forståelse av at mennesker i dag kan få dekket sine grunnleggende behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å dekke sine."

I barnehagen kan vi enkelt si at bærekraftig utvikling omfatter naturen vi omgir oss med, relasjoner vi har til hverandre og økonomiske forutsetninger og utfordringer nå og i et langsiktig perspektiv. Barn forstår at vi må ta vare på planeten vår. Personalet hjelper barna med å forstå at dagens handlinger har konsekvenser for fremtiden. Bærekraftig utvikling handler om å få dekket sine behov i dag uten å ødelegge for de barn og voksne som kommer etter oss, både lokalt og globalt.

Barn er vitebegjærlige, nysgjerrige og ønsker å bidra. De tar del i barnehagens kildesortering, mating av småfugl om vinteren, planting og innhøsting av grønnsaker, lærer om insekter og dyr, de tar vare på seg selv og vennene sine uten å tenke over hvem som har mye eller lite penger og de vet hva som er lurt å gjøre i et miljøperspektiv.

Nærhet til naturen

Gjennom nærhet til naturen vil barna øke sin kunnskap om mangfold, økosystemer og bærekraft. Fokuset vil ligge på det enkle som å så grønnsaker, oppleve endringene i naturen på tur, lete etter ulike arter, være nysgjerrige på hva som skjer utenfor porten vår. Personalet legger til rette for at barna skal få naturopplevelser og bli kjent med naturens mangfold, og at barna opplever tilhørighet til naturen. Det ligger gode turområder i barnehagens nærområde.

Til toppen