Norge befinner seg på topp i verden når det kommer til hudkreft.
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) rapporterer om ca. 25 500 nye årlige tilfeller av hudkreft, hvorav ca. 360 er dødsfall. UV-stråler fra sol og solarium er årsak til 90 prosent av tilfellene.
Følg med på forandringer i huden
Kreftformen med høyest antall dødsfall på ca. 300 årlige tilfeller, heter Melanom (føflekkreft).
Vær oppmerksom hvis du får en ny føflekk, eller om en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre. Les mer om faresignalene og ta føflekktesten her
Hvorfor er vi utsatt?
I Solvaneundersøkelsen i den norske befolkning 2022 legger Kreftforeningen frem at nordmenn i gjennomsnitt tilbringer fire og en halv time utendør på en typisk helg- eller feriedag på sommeren i Norge.
Undersøkelsen viser at 68 prosent er i solen fordi det er behagelig, 64 prosent for å få D-vitamin og 61 prosent for å bli brun.
Når det går mot kaldere tider derimot, setter mange nordmenn kursen mot sydligere land. Da er det viktig å huske at varmere land kan ha dobbelt så sterk UV-stråling som den norske sommersola. Dette øker risikoen med å bli solbrent.
I Norge rapporterer fire av ti nordmenn å bli solbrente, mens blant ungdom er tallet seks av ti.
Tallet blant ungdom er også høyere ved bruk av solarium. Selv om bruken sank under pandemien bruker fortsatt èn av fem unge solarium i dag.

Fem solsmarte råd
Nå nærmer det seg fellesferie og vi går flere solrike dager i møte.
- De fleste ønske å ha en frisk og sunn hud, og vi ønsker å forebygge kreft. Solkrem gir ikke tilstrekkelig beskyttelse, forteller kommuneoverlegen Anne-Christine Bendixen Markset som anbefaler alle å følge Kreftforeningens solråd.
Solrådene kan du lese her:
- Begrens tiden i sterk sol: Sola er sterkest om sommeren og i timene midt på dagen.
- Oppsøk skygge: Refleksjon fra vann, sand og snø gjør solstrålene mer intense også i skyggen.
- Bruk klær, noe på hodet og solbriller: Klærne bør dekke mest mulig hud. En hatt med bred brem beskytter både ansikt, ører og nakke.
- Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere: Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse. Det bør brukes sammen med, ikke i stedet for, skygge og klær. Ikke forleng tiden i sola selv om du har smurt deg. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.
- Ikke bruk solarium: Det er ingen trygg nedre grense for hvor lenge du kan være i et solarium.